Češi více důvěřují podílovým fondům

Praha – Češi měli v půlce roku v podílových fondech 123 miliard korun. Hodnota tohoto majetku tak za rok stoupla skoro o čtvrtinu, jak vyplývá z pravidelné zprávy České národní banky. Podílové fondy a investice do nich se z hlediska poměru bezpečí–riziko pohybují zhruba v polovině mezi běžnými účty a akciemi. Ani nárůst důvěry v tyto fondy však z Čechů nedělá velké investory. V Evropě nám patří v ukazateli investice do fondu na jednoho Čecha čtvrté místo od konce.

„Domácnosti stále vytvářejí vyšší úspory a na straně druhé je chtějí nějak zhodnocovat. Protože běžné vklady jsou při současných úrokových sazbách poměrně neatraktivní, hledají lidé způsob, jak zhodnotit úspory o něco lépe, a právě podílové nebo akciové fondy jsou vhodnou alternativou,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Patria David Marek. 

Ještě před pár lety byly rizikovější fondy pro většinu Čechů téměř tabu. Teď se pomalu osmělují. I přesto ale fondy stále tvoří spíše zlomek ze všech peněz, které si v Česku lidé dávají stranou. „Jenom na běžných účtech mají české domácnosti více než bilion korun a na terminovaných vkladech dalších 700 miliard, což dokumentuje, že objem peněz ve fondech je stále relativně malý,“ dodává Marek. 

Ve srovnání se zbytkem Evropy Češi jako investoři propadají. „Když jsem si ta čísla přepočetl na hlavu, tak máme čtvrté nejnižší investice do fondů v celé Evropě,“ tvrdí analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Například sousední Němci mají zhruba 30 až 40 procent majetku v akciových fondech, Češi tak investují méně než pětinu. „Já věřím na to, že kdybychom vsadili na povinnou maturitu z finanční gramotnosti, tak se ten přístup Čechů k investování zlepší,“ dodává Michl.

Fondové investování tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Důvěra Čechů v rizikovější fondy by ale podle ekonomů do budoucna mohla být otřesena nynější rozkolísaností finančních trhů. „V tom smyslu, že by mohly přemístit možná část prostředků z rizikovějších investičních nebo podílových fondů do těch méně rizikových, například z akciových nebo smíšených do dluhopisových nebo do fondů peněžního trhu,“ dodává Marek.

Nejoblíbenějším instrumentem fondů jsou dluhopisy

Největší množství peněz investují fondy do dluhopisů. Následují akcie a fondy kvalifikovaných investorů. V červnu v Česku fungovalo celkem 191 domácích podílových fondů. Nabídka je ale mnohem širší. Vedle nich jsou totiž k dispozici další tisíce fondů zahraničních.