ČEZ si ve 2. čtvrtletí pohoršil o 40 procent

Praha – Do třetího čtvrtletí tohoto roku vstoupil český energetický gigant ČEZ propadem zisku. Statistika totiž ukazuje, že za duben až červen podnik hospodařil s čistým ziskem 6,74 miliardy korun. Meziročně se tak výsledek zhoršil o téměř čtyřicet procent. Za celé pololetí se čistý zisk firmy meziročně snížil na 23,9 miliardy korun z 28,7 miliardy za stejné období loňského roku. Analytici jsou výsledkem zklamaní.

S horšími výsledky než před rokem odborníci počítali. V průměru ale předpovídali, že se čtvrtletní zisk sníží na 8,53 miliardy korun. „Samotná čísla byla výrazně horší, než se čekalo – čistý zisk více než o 1,5 miliardy horší než očekávali analytici,“ tvrdí analytik Komerční banky Josef Němý.

Za nižším ziskem podle analytiků stojí převážně nižší cena prodané elektřiny a nepříznivý vývoj koruny vůči euru. Podle Němého se na zisku mohly podepsat i vyšší provozní náklady - například náklady na údržbu. Provozní výsledky se totiž ve druhém čtvrtletí také zhoršily. Provozní zisk se snížil na 11,14 miliardy korun. Tržby firmy se naopak zvýšily o 4,4 procenta na 46,75 miliardy korun.  

„Ziskovost na provozní úrovni mohly pravděpodobně negativně ovlivnit vyšší provozní náklady (například ceny paliv, energií či souvisejících služeb). Čistý zisk potom mohly dále snížit větší než odhadované ztráty z přecenění opcí na akcie společnosti MOL nebo vyšší efektivní zdanění,“ uvedl ještě na základě neoficiálních informací analytik společnosti Patria Finance Tomáš Sýkora.   

Josef Němý:

„Akcie zareagovaly poměrně silně. Před tím, než tato informace vyšla najevo, tak se obchodovaly za 770 korun za kus, poté během několika desítek minut klesly až na 750 korun, čili zhruba o tři procenta.“

Komentář Josefa Němého (zdroj: ČT24)

Celý letošní rok by ČEZu mohl přinést pokles čistého zisku o 13 procent na 40,6 miliardy korun. Firma tak mírně zlepšila výhled, dosud předpokládala o půl miliardy nižší zisk. Firma rovněž potvrdila, že za celý letošní rok očekává pětiprocentní pokles hrubého zisku EBITDA. ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát. Ten drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Výsledky unikly o den dříve

Výsledky hospodaření měl podnik zveřejnit až v úterý ráno. „Firma výsledky za 2. čtvrtletí oficiálně nepublikovala. Zkoumáme, k čemu došlo,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Nováková. Není to přitom poprvé, co má ČEZ problém s předčasně zveřejněnými výsledky. Letos v únoru společnost, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, omylem poslala čísla o hospodaření za loňský rok o několik dní dříve. Tehdy šlo o chybu tiskového mluvčího.

Po neoficiálním zveřejnění výsledků firma statistiku zveřejnila i na svém webu už dnes. „Energetická společnost ČEZ oficiálně na žádném místě neprezentovala pololetní výsledky hospodaření. Vzhledem k tomu, že agentura Reuters neautorizovaně dnes odpoledne zveřejnila část našich výsledků, zveřejňuje ČEZ tuto část informace na svém webu a ostatních běžných informačních kanálech, aby trh měl k dispozici jednotné oficiální informace. ČEZ dále prověřuje, jak daná situace vznikla,“ vysvětluje firma na svém webu.