Bankovní sektor USA hlásí nejméně bankrotů od začátku finanční krize

New York - Ve Spojených státech ubývá krachujících bank. Od začátku roku jich američtí regulátoři zavřeli jen 64, tedy nejméně od začátku krize. Do konce roku by tak úřady mohly napočítat méně bankrotů než loni. Úřady krom toho připomínají, že v poslední době nejde o žádné velké krachy, padají spíše menší banky, které se na růstu finančního sektoru podílejí jen z malé části.

Špatné úvěry stály u zrodu finanční krize, bankrotů domácností i stovek bank po celé Americe. Za poslední čtyři roky se se svými klienty rozloučilo přes 400 bank, zřejmě nejvíce zamíchal světovou ekonomikou krach velké investiční banky Lehman Brothers v září roku 2008. Letošní rok je ale ve znamení uzdravení a analytici ve finanční sektor opět vkládají důvěru.

„V současné době se počítají bankroty na desítky ročně. Ve skutečnosti se jedná o návrat k normálu. A signál, že vlastně finanční trh a bankovnictví ve Spojených státech se stabilizuje,“ popsal situaci v bankovním sektoru ekonom společnosti Partners Pavel Kohout. Zlepšení potvrzují i americké úřady, podle kterých loni ve Spojených státech skončilo 157 finančních institucí, letos to bude méně.

Krachy amerických bank (zdroj: ČT24)

Zatím poslední bankou, kterou musely letos americké úřady zavřít, se v pátek stala First National Bank of Olathe. Celkové vklady v sumě 524 milionů dolarů. Zkrachovalou banku převzala Enterprise Bank & Trust. First National Bank of Olathe patřila do segmentu malých bank s aktivy do jedné miliardy dolarů, který se s dopady finanční krize vyrovnává nejhůře.

Nejvíce banky krachovaly za krize 30. let

Jeden z nejhorších roků pro finanční instituce byl rok 1989, kdy americké úřady nechaly zavřít celkem 534 bank. Rekordní ale zůstává rok 1934, kdy po velké krizi zkrachovalo během několika let na 4 tisíce bank. Miliony amerických domácností tehdy přišlo o životní úspory. To se už ale v současnosti stát nemůže.

„Ve Spojených státech funguje systém povinného pojištění vkladu, který tam byl zaveden právě po těch špatných zkušenostech z velké krize. Takže se to zaplatí z fondu organizace, která se jmenuje Federal Deposit Insurance Corporation– což je vládní agentura, která funguje podobným způsobem jako pojišťovna. Jinými slovy, klienti o peníze nepřijdou,“ popsal Kohout.

Podle analytiků jsou americké banky z nejhoršího venku. Vrásky na čele jim ale dělá Evropa. Po krachu celého irského bankovnictví se teď trhy bojí stavu bank v zadlužených zemích v čele se Španělskem.