Po čem touží Číňané? Někteří po luxusu, jiní nemají na jídlo

Peking – Číňané milují luxus. Za několik let by mohli v chuti nakupovat drahé zboží předběhnout i dosavadní jedničku – Spojené státy. Zákazníci mají zájem především o výrobky z Evropy. Těm domácím totiž příliš nevěří. Čínský zájem o luxus má ale i svou odvrácenou stránku. Na drahé zboží dosáhne jen zlomek čínské populace. Většina obyvatel nejlidnatější země světa žije v chudobě.

Peking i Šanghaj zaplavují světoznámé značky jako Luis Vuitton, Gucci nebo Prada. Styl a luxus si Číňané konečně mohou dovolit. Po letech strádání jejich bohatství roste. Jen za poslední rok se počet čínských milionářů zvýšil o 85 tisíc na víc než milion. Čínský trh s luxusem by letos měl dosáhnout zhruba 16 miliard dolarů. Každoročně se zvýší o necelých 20 procent. V roce 2015 by tak Čína měla dosáhnout odhadovaných 27 miliard dolarů.

Číňané nakupují luxusní automobily i dovolené

Kromě luxusní módy jdou na odbyt třeba i drahé automobily. „Podle posledních čísel za poslední půl rok vzrostl zájem o Mecedes Benz o 59 procent. Očekáváme, že se Čína stane největším luxusním trhem na světě,“ podotkl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Daimler v severovýchodní Asii Ulrich Walker.

Číňané touží po luxusu (zdroj: ČT24)

Velký zájem mají Číňané také o drahé dovolené. Podle China Tourism Academy odjede letos do zahraničí až 60 milionů lidí. Na čínském turismu tak ve velkém vydělává celá řada turisticky atraktivních zemí – například v Austrálii vzrostl příjem z čínských návštěvníků za poslední tři roky na víc než tři miliardy dolarů. „V první řadě stále přibývá lidí, kteří chtějí cestovat ve velkém stylu a luxusu. Kromě toho je taky více lidí, kteří přijíždějí do Číny za byznysem,“ uvedl generální ředitel Starwood Hotels Frits van Paasschen.

Proti bohatství a luxusu stojí obrovská chudoba

Bohatství na jedné straně je ale vyváženo chudobou na té druhé. Zatímco nejbohatších 20 procent Číňanů spotřebuje 50 procent produkce, na nejchudších 20 procent lidí nepřipadá ani 5 procent spotřeby. Nejvíce chudých lidí žije na venkově. Většina z nich musí vystačit s méně než 1,5 dolarem na den. 

„Budeme muset odvrátit trend rozdílů v příjmech, a to co nejdříve. A zajistit, aby lidé z reforem měli co nejvíc,“ zdůraznil čínský premiér Wen Ťia-pao. Tři čtvrtě miliardy chudých Číňanů teď doplácí především na vysokou inflaci. Ta jim totiž zdražuje to základní, bez čeho nemohou přežít a za co dávají většinu svého příjmu – jídlo. Vládě se přitom růst cen nedaří zkrotit. Za celý rok by ho nejraději viděla maximálně na 4 procentech, v červenci nicméně inflace vystoupala na 6,5 procenta.