Japonské akcie posílily, Praha oslabila o procento

Tokio/New York – Na pondělní výrazný vzestup dnes japonské akcie navázaly novým růstem. Tentokrát však šlo o mírnější vzestupy. Tokijskou burzu táhl nahoru silný růst na Wall Street, k němuž nejvíce přispěla nabídka Googlu na převzetí výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility. Na asijském devizovém trhu se euro po pondělním výrazném posílení stabilizovalo. Pražská burza však otevřela v minusu, kde nakonec i skončila se ztrátou 1,12 procenta. V červených číslech nejprve obchodovaly také trhy v evropském regionu, které zklamaly údaje o nečekaně slabém růstu německé ekonomiky. Nakonec však smazaly všechny vysoké ztráty.

Tokijská burza s hlavním indexem Nikkei 225 v závěru stoupla o 0,2 procenta na 9 107,43 bodu. V pondělí díky zprávě o zpomalení poklesu japonské ekonomiky posílil index o 1,4 procenta. Od začátku srpna však Nikkei ztrácí asi osm procent. Akcie mírně rostly i na jiných asijských burzách a index burzy v Hongkongu v polovině obchodování získával 0,4 procent. Prudké oživení z předešlého propadu však zaznamenal korejský trh a index burzy v Soulu vzrostl o 4,8 procenta, nejvíce za déle než dva roky.

Japonsko navázalo na růst v USA

Americké akcie zahájily týden růstem a zisky si připsaly již třetí seanci za sebou. Náladu investorů podpořila nabídka Googlu na převzetí výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility. Akcie firmy posílily o 55,8 procenta, Google naopak oslabil o 1,2 procenta. Mezi růstové společnosti se zařadily i banky v čele s Bank of America, která oznámila plán na prodej divize kreditních karet v Kanadě. Rostly i akcie dalších výrobců mobilních telefonů.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 213,88 bodu, tedy 1,9 procenta, na 11 482,9 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,18 procenta, na 1 204,49 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil na 2 555,20 bodu.

Praha zahájila poklesem

Pražská burza zahájila v červených číslech. Hlavní index PX kolem 14:45 odepsal 1,64 procenta na 1 000,1 bodu. Zpočátku ztrácely všechny emise, nejvíce však cenné papíry Komerční banky. „Investoři na pražské burze vybírají hubené zisky z posledních dnů, když index PX poprvé po třech dnech růstu ztrácí. Burzám v Evropě dochází dech poté, co německá ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla pomaleji, než očekávali analytici,“ poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Nakonec hlavní index PX přišel o 1,12 procenta a skončil na 1005,4 bodu. Za poklesem stálo hlavně oslabení obou bank a akcií NWR, ztrácela však většina titulů.

„V uplynulých dnech klesaly hlavně společnosti, které patří do tzv. cyklické oblasti. Byly to firmy, které jsou klíčově navázány na ekonomický cyklus, tedy ty, které potřebují určitý ekonomický rozvoj ke svému růstu. Jsou to například materiálové společnosti, ropné firmy nebo třeba bankovní společnosti,“ vysvětlil redaktor Studia burza ČT24 Tomáš Kolbaba.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Celkově cenné papíry Komerční banky spadly o 2,43 procenta na 3 093 korun. Cena akcií rakouské Erste Bank klesla mírněji, a to o 1,37 procenta na 647 korun. K téměř čtyřprocentní ztrátě se přiblížily akcie těžařské firmy NWR, když přišly o 3,71 procenta na 168,50 koruny.

Naopak další velká emise ČEZ se vzpamatovala z ranních ztrát a nakonec posílila o necelé procento na 759,30 korun. Generální ředitel ČEZu Martin Roman dnes řekl, že ČEZ nadále počítá se zachováním své dosavadní dividendové politiky, kdy výplatní poměr dividend je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku.

Německá statistika nejprve stáhla evropské akcie ke dnu, pak se vzpamatovaly

Akcie v západní Evropě dopoledne v reakci na propad růstového tempa v Německu výrazně klesly. Index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování poklesem o 0,7 procenta a německý index DAX oslabil o jedno procento. „Je to velké zklamání,“ konstatoval Jörg Luschow z banky WestLB.

Index FTSEurofirst 300 ztrácel dopoledne až 1,5 procenta a po poledni byl se ztrátou 1,1 procenta na zhruba 958 bodech. Proti únorovému maximu je index slabší o téměř 20 procent a minulý týden sestoupil na dvouleté minimum. Po poslední eskalaci dluhové krize v eurozóně, sérii špatných údajů z globální ekonomiky a ztrátě nejvyššího ratingu USA investoři omezili své akciové investice.

Nakonec burzy v západní Evropě smazaly všechny ztráty, které nasbíraly během dne, a jejich hlavní index uzavřel prakticky beze změn. Trhy už ale nestihly reagovat na výstup ze schůzky mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jejich návrhy poslaly prudce dolů akcie na Wall Street a srazily i cenu ropy.

Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 0,09 bodu a den uzavřel s téměř neměřitelnou ztrátou na hodnotě 969,16 bodu. Německý index DAX skončil na minus 0,45 procenta.

Highlight a Studio Burza ČT24 (zdroj: ČT24)

Ve druhém čtvrtletí zpomalila německá ekonomika mezičtvrtletní růst na 0,1 procenta z výkonu 1,3 procenta v prvním čtvrtletí. Index frankfurtské burzy DAX to srazilo o více než dvě procenta. „Stagnace největší evropské ekonomiky akciím rozhodně nepomáhá,“ uvedl pro agenturu Reuters Ian King ze společnosti Legal & General.

„V roce 2008 byly prodeje paničtější a silnější, propady trhů byly ráznější. Ovšem propady netrvaly tak dlouho, jako tomu právě bylo letos. Také důvody jsou odlišné. Zatímco v roce 2008 se jednalo především o problém jednotlivého sektoru nebo případně dvou sektorů – developerského a finančního, relativně zdravé státy se mohly za tyto společnosti postavit a uklidnit trhy, nyní je situace taková, že v problémech jsou samotné státy, a je velká otázka, kdo se dokáže postavit za ně,“ přiblížil Kolbaba. 

Akcie v USA přerušily růst, ztráty se začaly prohlubovat 

Akcie v USA přerušily třídenní růst a vrátily se k poklesu. Ztráty zpočátku nebyly výrazné, kolem poledne se ale začaly prohlubovat. Trh nejprve reagoval na zprávu o citelném zpomalení tempa růstu německé ekonomiky, která je největší v eurozóně a dosud táhla růst celého seskupení.

Dow Jonesův index se ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) pohyboval kolem 11 386 bodů a vykazoval pokles o 0,8 procenta. By tak zpět na úrovních, kde začínal den, přestože celé dopoledne ztráty postupně smazával. Širší index S&P 500 ztrácel 0,9 procenta na 1 193 bodů, index Nasdaq Composite klesl o 1,2 procenta na 2 523 bodů.