Chorvaté začínají své ostrovy nabízet cizincům

Split - Chorvaté považují svoje ostrovy za národní poklad, přesto je začínají pomalu rozprodávat. Z celkového počtu 1 185 jich je osídlených jen 47, navíc většinu z nich používají domorodci jako zemědělskou půdu. Často jsou osázeny olivovými háji, vinicemi nebo pastvinami. Například místní ovčí maso je oblíbenou specialitou.

Za zhruba 2,5hektarový ostrov, který desítky let patřil rodině Marušićových, požadují prodávající milion eur (zhruba 24,3 milionu korun). Metr čtvereční tak vyjde na zhruba 44 eur. „Je mi líto, že ostrov prodáváme, protože ho postupně kousek po kousku skoupili můj dědeček a pradědeček. Nemáme ale jinou možnost,“ popisuje majitel ostrova Stipe Marušić, který nedávno rozšířil řady místních nezaměstnaných. 

O ostrovy mají zájem především cizinci. V Chorvatsku si smějí nemovitosti kupovat teprve od roku 2005, navíc vláda ihned zakázala na malých neobydlených ostrovech stavět. Chce je prý zachovat převážně pro zemědělství. „Zájem o ostrovy je, ale vše zpomaluje byrokracie,“ míní Marušić. 

Prodej chorvatských ostrovů (zdroj: ČT24)

Jasminka Biliskovová, majitelka realitní kanceláře:

„Naše ostrovy jsou levnější než v Řecku, naše moře je jedním z nejkrásnějších, naše ostrovy patří mezi nejkrásnější a to je důvod, proč mají lidé zájem o jejich koupi. Velký potenciál vidím v zájmu VIP klientů, a to jak z podnikatelské sféry, mezi sportovci, tak i u královských rodin.“ 

Realitní kanceláře doufají, že po volbách nová vláda stavební uzávěru zruší. „Myslím, že teď je ten správný čas na nákup ostrova. Poté, co vstoupíme do Evropské unie, vláda jistě udělá to, co Řecko, a stavět se bude dát, ale pod přísnou kontrolou. Cena poroste nahoru,“ myslí si majitelka realitní kanceláře Jasminka Biliskovová. 

Většina ostrovů je ale spíš určena nenáročným milovníkům přírodních dovolených, protože na nich není přístup k pitné vodě ani žádné obyvatelné stavby.