Evropské i americké akcie zažily prudký pád

Londýn/Frankfurt/New York – Ceny akcií na západoevropských burzách výrazně prohloubily pokles a jejich hlavní index zaznamenal nejprudší pád od března 2009. Nejvíce klesaly bankovní tituly, některé z nich ztrácely i více než deset procent. Například francouzská Société Générale a britská Barclays odepsaly kolem 12 procent, Deutsche Bank zhruba sedm procent. Hlavní příčinou jsou obavy z výraznějšího zpomalení tempa růstu globální ekonomiky a také zprávy, že se Američané obávají zavlečení dluhové krize z Evropy do svého finančního systému.

V závěru obchodování panevropský index FTSEurofirst 300, který sleduje vývoj klíčových evropských akcií, odepsal 46,68 bodu a den uzavřel propadem o 4,8 procenta na hodnotě 925,19 bodu. Během dne přitom spadl až pod 917 bodů. V tu chvíli to byl jeho největší denní propad, jaký v procentním vyjádření naposledy zaznamenal před téměř dvěma a půl lety, respektive v březnu 2009. Tehdy byly trhy na pomyslném dně, z něhož poté zahájily výrazný růst.

Makroekonomická data se zhoršují, po růstu během posledního týdne zase všichni prodávají. Vzhledem k nízkým objemům obchodů jsou ceny ve volném pádu, když se každý snaží se zajistit a prodává.

Největší propady dnes zaznamenaly banky. Akcie britského finančního ústavu Barclays odepsaly 11,5 procenta na 154 pencí, francouzská Société Générale ztratila 12,3 procenta na 21,60 eura, německá Commerzbank odepsala 10,4 procenta a uzavřela na 1,90 eura. Index bankovních titulů Stoxx Europe 600 oslabil o 6,6 procenta a od začátku roku odepsal už 29,7 procenta.

Německý index DAX odepsal 5,82 procenta na 5 602,80 bodu, podobně index CAC 40 burzy v Paříži oslabil o 5,48 procenta a obchodování uzavřel na hodnotě 3 076,04 bodu. Burza v Londýně podle tamního indexu FTSE 100 odepsala 4,49 procenta na 5 092,23 bodu.

Minusové hodnoty hlásí i pražská burza

V reakci na vývoj na světových trzích oslabila i pražská burza. Hlavní index PX odepsal 1,60 procenta na 1 005,8 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise a také NWR. Naopak dařilo se akciím mobilního operátora Telefónica.

Pražská burza
Zdroj: ČT24

Největší ztráty dnes v Praze postihly akcie Erste Bank, přišla o bezmála 7,5 procenta na 604 korun. Komerční banka ztratila téměř tři procenta na 3 130 korun a se ztrátou 6,35 procenta na 738 korun se obchodovaly akcie pojišťovací skupiny VIG, která dnes oznámila lepší než očekávané pololetní výsledky. „Akcie sice v úvodu obchodování na výsledky příliš nereagovaly, ale následně se spolu s Erste Bank svezly až o sedm procent níže na 730 korun, uzavřely o osm korun výše,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Po statistice obnovily akcie v USA mohutný propad 

Rovněž americké akcie zahájily dnešní obchodování silným poklesem, který se po několika minutách zrychlil. Hlavní indexy tak ztrácely kolem čtyř procent, přechodně ale byly jejich ztráty i více než pětiprocentní. Trh reagoval na sérii nových statistických dat, z nichž je patrné, že růst největší ekonomiky světa zpomaluje. Nervozitu zvýšila také zpráva, že americké úřady v obavách z šíření dluhové krize více kontrolují pobočky evropských bank v USA.

Wall Street
Zdroj: ČT24

Dow Jonesův index se krátce před 17:00 pohyboval kolem 10 945 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 4,1 procenta. Podobně širší index S&P 500 ztrácel zhruba 4,3 procenta na 1 142 bodů, index Nasdaq Composite odepisoval asi 4,7 procenta na 2 393 bodů. Ztráta indexu S&P 500 přechodně dosahovala až 5,4 procenta.

Stopy výraznějšího zpomalení hospodářského růstu se objevují už více dnů, nově k nim přibyla zpráva o růstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA. K tomu se přidávají známky dalšího růstu inflace, i když za ni v červenci částečně mohly vyšší ceny pohonných hmot. Vyšší však byly i ceny potravin a oblečení.