ČSTV volá po odvolání Hušáka z představenstva Sazky

Praha - Na pondělní valné hromadě loterijní společnosti Sazka navrhne Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který je jejím majoritním akcionářem, odvolání předsedy představenstva společnosti Aleše Hušáka z funkce. O tomto kroku dnes informoval šéf ČSTV Pavel Kořan s tím, že podle jeho názoru je v tomto bodě mezi akcionáři shoda. Současně dnes insolvenční správce Sazky Josef Cupka vyhlásil výběrové řízení na prodej firmy. Sazka je od konce května v konkurzu.

V pondělí má být hlavním bodem programu hromady právě volba představenstva Sazky, jeho předsedy a místopředsedy. Stejný program byl již na programu předchozích dvou valných hromad, které se ale nekonaly. Ta první se neuskutečnila, protože se jí Hušák nemohl zúčastnit kvůli problémům s cestovními doklady. Před druhou někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie.

„Myslím si, že nyní jsou vytvořeny všechny předpoklady pro to, aby se valná hromada uskutečnila. Akcionáři mají své akcie k dispozici,“ prohlásil Kořan. Podle něj o překvapení v případě Sazky nikdy nouze nebyla a nelze je tedy vyloučit ani nyní: „Mezi akcionáři ale proběhla šňůra konzultací, takže ti by neměli být překvapeni žádnými obstrukcemi, pokud je nezačnou vyrábět sami.“

ČSTV navrhne do představenstva Sazky svého místopředsedu Vladimíra Šimíčka, člena výkonného výboru a předsedu Asociace extrémních sportů Marka Hájka a jako třetího kandidáta po dohodě s Českým olympijským výborem jeho finančního ředitele Jiřího Kynose. Česká obec sokolská navrhne Petra Bernátka, Sdružení sportovních svazů svého šéfa Zdeňka Ertla.

Ovšem nejasnosti panují ohledně dvou zbylých členů. ČSTV nesouhlasí s nominací bývalého místopředsedy představenstva Sazky a šéfa Autoklubu ČR Romana Ječmínka. Otevřená je prý také otázka sedmého člena představenstva, jehož funkce byla dosud podle stanov spojena s funkcí generálního ředitele. O novém předsedovi představenstva rozhodne jeho nové složení, podle ČSTV by to měl být jeden ze dvou jeho zástupců. „Můj osobní názor je ten, že by to měl být Marek Hájek,“ poznamenal Kořan. V původním představenstvu Sazky zůstal už jen jeho předseda Hušák, ostatních šest členů z něj postupně odstoupilo.

16:9
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA

Představenstvo velkou moc nezíská, Sazku má v rukou především Cupka

Po novém ustavení představenstva bude zřejmě jeho činnost v Sazce značně omezena. Po vyhlášení konkurzu totiž většina pravomocí představenstva i generálního ředitele přešla na insolvenčního správce Josefa Cupku. V konkurzu má představenstvo jen minimální pravomoci, neboť právo nakládat s veškerým majetkem společnosti přechází jeho prohlášením na insolvenčního správce, uvedl Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Co se Sazky týče, Hušák v ní zřejmě ztratí poslední funkci. Cupka jej v červnu odvolal z funkce generálního ředitele společnosti, což ale Hušák neuznává. Cupkův tým rozjíždí činnost Sazky a očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum.

Cupka dnes vyhlásil soutěž na prodej Sazky

Josef Cupka navíc dnes vyhlásil výběrové řízení na prodej loterijní firmy, jak dnes uvedla jeho mluvčí Lenka Tichá. O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem.

Josef Cupka
Zdroj: ČT24/ak-cupka.cz

Největší česká loterijní firma bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Podmínky výběrového řízení byly zveřejněny v insolvenčním rejstříku Městského soudu v Praze a na internetových stránkách insolvenčního správce. Vítěz výběrového řízení by měl být znám za necelých šest týdnů.

Cupkův návrh prodat Sazku ve výběrovém řízení schválil Městský soud v Praze ve středu. Zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun. V první fázi jim stačí oficiálně požádat advokátní kancelář HKDW, která bude zajišťovat administrativní část, o poskytnutí základní dokumentace. O tyto informace je možné žádat nejpozději 21. den od vyhlášení výběrového řízení.