Výnosy dluhopisů USA, Německa a Británie jsou na dně

New York/Londýn - Odklon investorů od rizikových aktiv, jako třeba akcií a komodit, přinesl nejen zvýšenou poptávku po zlatu a bezpečných měnách, ale i po bezpečných státních dluhopisech. Z toho důvodu ceny amerických, německých a britských obligací prudce rostou, zatímco ve čtvrtek výnosy těchto klíčových obligací s desetiletou splatností klesly na rekordní minima. Masový přesun k bezpečným dluhopisům je známkou sílících obav investorů z propadu americké a evropské ekonomiky do nové recese.

„Existují závažné obavy, že dříve či později přijde recese. Zažíváme fenomenální období,“ prohlásil pro Financial Times analytik Deutsche Bank Jim Reid. Kupříkladu výnos desetiletých dluhopisů ministerstva financí USA sestoupil až na 1,97 procenta, což je podle statistik centrální banky USA a ministerstva nejméně v historii. Záznamy soukromých institucí však zachycují krátké poklesy pod dvě procenta v období druhé světové války a Velké hospodářské krize.

Právě desetiletý americký bond je jedním z klíčových pilířů globálního finančního systému a používá se k oceňování řady aktiv po celém světě. Výnos dluhopisu vystoupil na maximum v hodnotě zhruba 14 procent počátkem 80. let, kdy centrální banka prudkým zvýšením úrokových sazeb bojovala proti dvouciferné inflaci.

Také výnos desetiletých německých dluhopisů ve čtvrtek klesl na rekordní minimum 2,028 procenta a obchodníci čekají další pokles ke dvěma procentům. Výnos britského desetiletého „giltu“ se pak snížil na rekordních 2,238 procenta.

Fed
Zdroj: ISIFA/EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Investoři se spoléhají na dluhopisy, zlato a rezervní měny

Za odlivem investorů od akcií a komodit do defenzivních aktiv jako zlata, měn a dluhopisů stojí skutečnost, že trhy přestávají věřit v pokračování ekonomického růstu, který prospívá firemním ziskům a akciím i poptávce po komoditách, a obávají se recese. Objevují se úvahy, zda západní ekonomiky neprojdou stejnou „ztracenou dekádou“ jako Japonsko v 90. letech. To se po krachu „bublinové ekonomiky“, kdy koncem 80. let prudce spadly ceny nemovitostí a akcií, nebylo po celé desetiletí schopno vymanit z útlumu, výnosy vládních dluhopisů byly mimořádně nízké a stagnovaly i akcie.

Trhy sráží na kolena obavy z nového poklesu americké ekonomiky už téměř měsíc a katalyzátorem čtvrtečních přesunů byly nepříznivé dílčí údaje z USA v čele s oslabením průmyslové aktivity v centrální oblasti východního pobřeží. V Evropě tento týden vyšly údaje o prudkém zpomalení největších ekonomik eurozóny v čele s Německem a na trzích rostou obavy z dopadu dluhové krize na zdraví evropských bank.

Podle analytiků už investoři pochopili, že západní ekonomiky vzhledem k dluhům, které nahromadily, žádné růstové období nečeká, protože budou nyní muset snižovat zadluženost. „Prostá pravda, s níž se nyní trhy vyrovnávají, je, že výrazné snižování dluhů oslabí růst, což ztíží snahu o snižování dluhů, a to dále podkope růst a tak dále,“ uvedl pro britský list Didier Saint George z francouzské investiční firmy Carmignac Gestion.

Výhodné ještě pořád zůstávají japonské dluhopisy

V současnosti japonské desetileté dluhopisy nominálně vynášejí necelé jedno procento, ale protože země je stále na hranici deflace, je to pro investory pořád kladný výnos. V USA je však už reálná návratnost investic do státních dluhopisů záporná, protože meziroční inflace zde minulý měsíc vzrostla na 3,6 procenta.