Podle analytiků bude hlad po zlatě trhat rekordy dál

Toronto/New York – Mimořádný zájem o zlato, který vyvolala nervozita na amerických a evropských burzách, bude pokračovat a s ním nadále poroste i jeho cena. Tvrdí to zahraniční analytici i producenti zlatého kovu, kteří se ale zároveň shodují, že v nejbližší době se zlato asi nevyhne (krátkodobé) korekci.

Jen od konce června se cena zlata zvýšila o 25 procent a od začátku roku je vyšší o více než 32 procent. Cena jedné trojské unce zlata (31,1 gramu) dnes dosahuje 1 877 dolarů, tedy 31 935 Kč. Na nový rekord jí mimo jiné pomohla série špatných statistických dat ze Spojených států, která potvrdila, že růst největší konomiky světa výrazně zpomaluje. Loni se jednalo přitom o 1 224 dolarů a v roce 2007, tedy před vypuknutím krize, dosahovala výše 695 dolarů.

Cenu zvyšují nervózní ekonomiky euroatlantských zemí

Cena se zvyšuje kvůli obavám ze státních bankrotů v Evropě a z vysokého zadlužení ve vyspělých zemích. Důležitým faktorem jsou ale i známky citelného zpomalení globální ekonomiky, což by mohlo centrální banky přimět k nové vlně podpůrných opatření, jako je zmíněné kvantitativní uvolňování. To v podstatě znamená, že centrální banky pouštějí do oběhu více peněz. Spolu s těmito opatřeními ale narůstá riziko inflace. Právě zlato je považováno za jeden z nejlepších nástrojů, jak se bránit před inflací a znehodnocením úspor.

„Vždy, když se objeví tak výrazný, téměř parabolický růst ceny, jsem z toho nervózní. Mnohem raději bych viděl, kdyby se cena zvyšovala pozvolna, jak tomu většinou bylo za posledních deset let,“ řekl šéf kanadské těžební společnosti Goldcorp Chuck Jeannes. „Znamená to, že v určité chvíli přijde korekce, což je přirozené a pro trh i zdravé,“ dodal.

Korekce podle něj přijde ještě letos, měla by ale být mělká a krátkodobá. Jak hluboká bude a jak dlouho potrvá, ale není jasné. Záležet bude na vývoji globální ekonomiky, reakci finančních trhů a zřejmě také na postoji centrálních bank.

Zlato
Zdroj: ČT24

Zlato může vystoupat až na 2 400 dolarů za unci

Jeannes řekl, že i když ale dojde na předpokládanou korekci, po jejím skončení se růst ceny patrně obnoví, a to možná ještě s větší razancí. Zlato by tak v relativně krátké době mohlo vystoupit až na 2 400 dolarů za unci, čímž by překonalo inflačně přepočtený rekord z roku 1980. „Předpokládal jsem, že na takovou úroveň se dostaneme v horizontu tří až pěti let, teď je ale naprosto jasné, že tam budeme za jeden až dva roky,“ uvedl.

„Žádný strom neroste do nebe. Ti, co nakupují, by si ale měli dávat pozor,“ poznamenal hlavní analytik trhu drahých kovů Jeffrey Rhodes ze společnosti INTL FCStone. „Jsme na trhu, kde riziko nese kupující,“ dodal k prudkému růstu cen zlata. Pokud se korekce nedostaví ještě v srpnu, bude mít cena zlata za sebou nejvýraznější měsíční nárůst za posledních téměř 12 let. Týdenní cenový nárůst pak bude nejprudší od začátku roku 2009, kdy vrcholily dozvuky globální finanční krize.