Investoři prodávají akcie „za každou cenu“

Praha – Už tři týdny se svět potácí nad propastí nové ekonomické krize. Další záchranný balík pro Řecko, rozhádaná eurozóna, snížení ratingu Spojeným státům, rostoucí dluh Španělska a Itálie – to všechno udávalo negativní směr na mezinárodních trzích. Obavy investorů dosáhly závratných výšek a ze strachu raději prodávají hluboko pod cenou.

Řešení francouzského prezidenta Sarkozyho a německé kancléřky Merkelové vytvořit společnou ekonomickou vládu, která by lépe střežila euro; ujištění Spojených států Číně, že je Amerika dál finančně stabilní a připravená splácet svůj dluh; pomoc Evropské centrální banky, která začala skupovat státní dluhopisy Itálie a Španělska. Nic z toho nepomohlo.

Trhy se dál propadaly a propadají. Investoři prodávají akcie pod heslem: lepší dostat něco nežli vůbec nic a dobrovolně volí řešení, k jakým sahali jen za druhé světové války nebo za velké hospodářské krize ve 30. letech.

Padající burzy a komentář Jana Bureše (zdroj: ČT24)

Ve velkém se zaměřili na americké, a dokonce i některé evropské dluhopisy. Riziko dosáhlo takových hodnot, že investiční fondy i další instituce raději volí nákup dluhopisů, o kterých předem vědí, že jim přinesou ztráty, ale přece jen menší, než které jim hrozí jinde.

A dlouhodobé uklidnění na trzích je zřejmě v nedohlednu. Dosavadní snahy o komplexní řešení zatím spíše selhávají a svět se bojí další celosvětové recese. Navíc o bankách, které dřív poskytovaly určitou míru jistoty, nikdo přesně nemůže říct, jak na tom jsou.