Od roku 2013 pro důchod jen do bankomatu

Praha – Senioři si od roku 2013 budou vybírat důchody z bankomatů, jak dnes Mladé frontě Dnes potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Týkat se to má i těch, kteří jsou v ústavech nebo v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Karta by měla být zadarmo a bezplatný by měl být jen jeden výběr měsíčně. Už za půl roku si budou podporu z bankomatů vybírat třeba lidé na mateřské nebo nezaměstnaní. Speciálních bankomatů bude méně než tisíc, řada starších lidí proto bude muset pro peníze cestovat.

Ze státní pokladny poputují důchodcům peníze na speciální účet, k němuž každý senior dostane kartu. Tu by lidé měli dostat zadarmo, jeden výběr z bankomatu by měl být bez poplatku, zdarma by měl být i dotaz na zůstatek na účtu a příjem peněz od státu.

Od ledna si k bankomatu přijdou lidé pro podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou

„Jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013,“ prohlásil Drábek. Na začátku příštího roku, tedy v první fázi, dostanou kartu a účet všichni lidé, kteří berou dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou. V Česku jde nyní o více než tři miliony příjemců dávek včetně důchodců.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

„Elektronizace nejen uspoří velmi významné administrativní náklady na straně státu, ale na druhé straně zvýší klientský komfort.“

highress
Zdroj: ČT24

Minulý týden vypsalo ministerstvo práce a sociálních věcí výběrové řízení na takzvané karty sociálních systémů. Banky či bankovní konsorcia mají do konce srpna možnost předložit své nabídky do soutěže. Dvanáctiletou smlouvu s vítězem tendru chce mít MPSV podepsanou do konce září. Stát by za provozování systému dávek a karet neměl vybrané bance nic platit.

Drábek si slibuje, že díky projektu sociálních karet stát ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti. Podle listu je však v projektu stále mnoho nejasností, proto se v úterý sejdou předsedové poslaneckých klubů, aby o kartě znovu debatovali.

Ministerstvo dnes uvedlo, že bude možné donášku peněz si za poplatek objednat, starší ročníky či lidé upoutaní na lůžko možná budou dostávat penze až do domu i zadarmo. Bude to záviset na podmínkách veřejné soutěže.

ČSSD se nápad nelíbí

Sociální demokraté s návrhem Drábka zavést důchodcům povinné účty, aby si pro peníze chodili do bankomatů, nikoli i na poštu, jak je to v současnosti možné, nesouhlasí. „Člověka při té příležitosti napadne, že vlastně jde i o tu poštu. Zbavit ji příjmů, vytvořit situaci deficitu a přihrát ji možná do privatizace,“ uvedl Škromach v tiskové zprávě. Podotknul, že kdo chce platit kartou, už tak v současnosti činí. Peníze mu chodí na účet a má svoji platební kartu. Každá další platební státní karta je nadbytečná, míní. Nebezpečné jsou podle něj snahy Drábka „kontrolovat, co konkrétně lidé prostřednictvím karet nakupují“.

Telefonát Jaromíra Drábka (zdroj: ČT24)