Japonské akcie se vrátily ke katastrofickým číslům

Tokio – Akcie na tokijské burze vstoupily do tohoto týdne dalším poklesem a jejich hlavní index se ocitl zpět na hodnotách z poloviny března. Tehdy akciový trh prudce oslaboval v reakci na ničivé zemětřesení, nyní ale reaguje hlavně na obavy z výrazného zpomalení globální ekonomiky. Mírně také klesl kurz jenu, který tak vůči dolaru sestoupil z poválečného maxima.

V závěru obchodování hlavní index Nikkei 225 odepsal 91,11 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,04 procenta na hodnotě 8 628,13 bodu. Podobně širší index Topix klesl o 1,2 procenta na 742,84 bodu.

Přitom během obchodování se hlavní index dostal i do kladných čísel. Příznivě totiž zapůsobily zprávy, že japonské úřady jsou připraveny zakročit, pokud by kurz jenu pokračoval v růstu. Jednou velkou intervenci za oslabení měny už tamní centrální banka provedla začátkem srpna.

K růstu dolaru vůči jenu pomohly na devizových trzích rovněž zprávy, že dolar začala ve větších objemech nakupovat jedna z amerických bank. Dolar tak přechodně vystoupil až na 77,23 JPY, čímž se citelně vzdálil minimu z konce minulého týdne. V pátek se na chvíli dostal i pod 76 jenů, kde nebyl už od druhé světové války.