Pozor na internetový obchod 24levne.cz

Praha – Spotřebitelské sdružení Test varuje před internetovým obchodem www.24levne.cz. Zákazníci nedostali zaplacené zboží a obchod jim nevrací peníze, jak dnes uvedl právní poradce časopisu dTest Jan Votočka. Internetový obchod www.24levne.cz navíc se svými zákazníky nekomunikuje. Lidé, kteří nedostali objednané zboží, mohou odstoupit od smlouvy a obrátit se na soud s žádostí o vydání platebního rozkazu.

Jan Votočka, právní poradce časopisu dTest 

„Zpočátku se u tohoto e-shopu objevovaly problémy s tím, že zákazníkům nebyly dodávány doklady a záruční listy nebo jim portál zaslal zcela jiné zboží, než si objednali. Nyní však obchod přestal dodávat zboží úplně, ovšem i nadále jej nabízí a přijímá platby nic netušících zákazníků.“

Navíc Votočka upozornil, že řízení může trvat i několik měsíců a není jisté, zda osoby stojící za tímto internetovým obchodem do té doby nevyvedou získané peníze na nedostupné účty v zahraničí, jako tomu bylo u podobných případů již dříve. Časopis dTest proto zvažuje podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

„Tento obchod je nebezpečný i tím, že nabízí velice širokou paletu zboží. Reálně proto hrozí, že svou nabídkou osloví daleko větší množství důvěřivých zákazníků. Proto jsme již vyzvali provozovatele domény, aby adresu www.24levne.cz zablokoval,“ dodal právní zástupce.

Stížnosti se množí už několik měsíců

Stížnosti na obchod sdružení eviduje už několik měsíců. Zákazníci podle svých slov zápasili s problémy jako chybějící faktura ke zboží, návod v češtině nebo marné pokusy o reklamaci zboží. Například slečně Ivetě objednaný výrobek přišel až poté, kdy začala vyhrožovat trestním oznámením. V posledních týdnech se pak zákazníci nedočkali ani toho, co si objednali. Existuje tak podezření, že se majitelka obchodu dopouští podvodu.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Ráno ještě stránky internetového obchodu www.24levne.cz, který nabízí například spotřební elektroniku, oblečení či sportovní potřeby, fungovaly. Pozdě dopoledne ale přestaly. Na telefonním čísle uvedeném v kontaktech hovor nikdo nepřijímal. Jako provozovatelka tohoto internetového obchodu je uvedena polská podnikatelka Katarzyna Klimczaková. Majitelem domény www.24levne.cz je Slawomir Klimczak.

Na internetových stránkách časopisu dTest se nachází rady, jak postupovat, pokud zákazník přijde prostřednictvím podvodného obchodu o peníze.