Španělsko prý unijní pomoc nepotřebuje, trhy stále nevěří

Madrid – Španělsko dnes světu vzkázalo, že pomoc od Evropské unie potřebovat nebude. Podle jeho ministryně financí Eleny Salgadové zemi zachrání další rozpočtová opatření z minulého týdne. Španělé si díky nim plánují získat důvěru investorů zpět. Analytici ale tolik optimismu jako šéfka madridské kasy nemají.

Důvěru trhů si Španělsko získá snížením daní ve stavebnictví nebo omezením výdajů na léky. Vláda by tak ráda dosáhla slibu snížit rozpočtový deficit na šest procent. Madrid věří, že tak dokáže obnovit poptávku po španělských dluhopisech a nebude potřebovat unijní peníze.

Španělská ministryně financí Elena Salgadová:

„Věříme, že nám trh dá důvěru, že dokážeme vlastními prostředky stabilizovat náš dluh.“

Analytici ale tak optimističtí nejsou. „Já se domnívám, že prohlášení španělské ministryně financí je spíše politické, nebo spíše emotivní, protože podíváme-li se na statistiky vývoje španělské ekonomiky a i na obsah těch tzv. úsporných opatření, tak to k přílišnému optimismu nesvádí,“ tvrdí analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Spadne Španělsko zpět do recese?

Čísla Zahradníkovi nahrávají. Letos totiž měla španělská ekonomika vyrůst o 1,3 procenta. Dosavadní vývoj tomu ale zatím příliš nenasvědčuje. Kondice španělského hospodářství totiž hodně závisí na ekonomické situaci Německa, Francie nebo Spojených států. „To nakonec vidíme i v současnosti. Ta španělská ekonomika se ve druhém čtvrtletí dostala na pouhé dvě desetiny procenta. Existuje reálné riziko, že by se v příštích dvou čtvrtletích mohla propadnout zpátky do recese,“ dodává analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Nejrozsáhlejší opatření za posledních třicet let by tak nemusela být dostačující. Vláda navíc plánuje i částečnou privatizaci státních podílů v některých firmách. Chce například prodat třicet procent ve státní loterii.