Na levné last minuty si letos dejte pozor

Praha – Ten, kdo čekal na nákup dovolené do poslední chvíle, letos nejspíš levně nepořídí. Zájezdy last minute jsou totiž v současnosti i o dva tisíce dražší než před měsícem. Dovolené u moře jsou totiž téměř neustále vyprodané, cestovní kanceláře tak nemají důvod zlevňovat. Za nedostatkem však tentokrát nestojí vyšší zájem o dovolenou, ale strach cestovek, že zájezdy neudají. Podnikatelé v cestovním ruchu se totiž báli, že Češi budou šetřit.

Na začátku července se například dovolená v Řecku dala na poslední chvíli pořídit o dva tisíce levněji než nyní. „Neprodaných zájezdů je minimum, proto jsou dovolené dražší než loni touto dobou,“ tvrdí Tomáš Brejcha z Čedoku. Loni se Češi na last minuty mohli spolehnout. Zájezdy na poslední chvíli zlevňovaly o 15 až 25 procent. Letos lze na poslední chvíli dovolenou pořídit o pouhých 5 až 15 procent levněji.

Na tento trend by si tedy ti, co si ještě dovolenou nepořídili, měli dát pozor. Například týdenní dovolená u moře s leteckou dopravou za pět tisíc korun je podezřelá a nemusela by se vyplatit. Konec prázdnin navíc zvyšuje pravděpodobnost, že by mohl poskytovatel služeb zkrachovat.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR:

„Září a říjen jsou takové měsíce, kdy mohou některým cestovním kancelářím dojít peníze. Nedá se říct, že by krachovaly pouze malé cestovní kanceláře. Klidně to může potkat i střední a velkou cestovní kancelář.“

Nejvíce nyní Čechy lákají zájezdy do Řecka a Turecka. Naopak do Tuniska se doteď moc turistů nehrnulo. Počet objednaných zájezdů v porovnání s uplynulým rokem v zemi klesl o 85 procent. „Extrémně levné last minuty a nedostatečná nabídka do jiných zemí ale Čechy do Tuniska pomalu vracejí,“ tvrdí Brejcha.

Vysoké ceny zájezdů z Čechů dělají dobré organizátory

Češi si ale umí poradit i sami. Stále častěji totiž podnikají dovolenou na vlastní pěst. A poptávka po samostatných letenkách do Středomoří tak roste. „V pravidelné přepravě se velkému zájmu těší kyperská Larnaca nebo Barcelona ve Španělsku. Zájem je i o francouzské Bordeaux a Paříž,“ tvrdí mluvčí ČSA Hana Hejsková.