UBS šetří, propustí 3 500 lidí

Curych – Švýcarský finanční ústav UBS se chystá kvůli úsporám zrušit zhruba pět procent pracovních míst. Propustí tak asi 3 500 zaměstnanců. Banka, která patří mezi největší správce majetku na světě, tak chce do konce roku 2013 ušetřit ze svých ročních nákladů asi dvě miliardy franků (zhruba 43 miliard korun). Ke krácení výdajů byly donucené i jiné banky, například HSBC, Barclays, Goldman Sachs či Credit Suisse.

Téměř polovina z rušených míst bude z divize investičního bankovnictví. Třetina propuštěných odejde z divize Wealth Management & Swiss Bank. Po deseti procentech lidí odejde z divizí Global Asset Management a Wealth Management Americas. Banku tak opustí zaměstnanci, bez nichž se UBS obejde. Část propouštění ale bude také formou přirozeného úbytku, kdy odcházejí zaměstnanci do důchodu. Úspor chce management částečně dosáhnout rovněž lepším využitím nemovitého majetku banky.

Zpráva UBS:

„Cílem nově oznámených opatření je zlepšit provozní výkonnost. UBS bude i nadále pozorně sledovat nákladovou stránku, bude však pokračovat v investicích do růstových oblastí.“

Banka v souvislosti s propuštěním a zvýšením efektivity zaúčtuje jednorázové výdaje na restrukturalizaci ve výši 550 milionů franků. Z toho 450 milionů se v účetnictví odrazí ve druhém letošním pololetí. Banka na chystané propouštění upozornila už dříve, když oznamovala horší výsledky za druhé čtvrtletí. Na výsledky banky měla nepříznivý vliv hlavně slabá výkonnost investic do nástrojů s pevným výnosem.

Podobně jako jiná švýcarská banka Credit Suisse musí také UBS řešit růst nákladů v souvislosti s vyšší regulací odvětví. Zisky snižuje i růst kurzu švýcarského franku, který se minulý týden dostal na nové rekordy vůči euru i dolaru, což přinutilo tamní centrální banku k zásahu.

UBS
Zdroj: ČT24/info-swiss.com

Banky dolů táhne dluhová krize i zvýšená regulace

S horšími výsledky obchodování se potýkají i další banky, a to nejen v Evropě. Finanční trhy totiž nepříznivě ovlivňují dopady dluhové krize v eurozóně a také obavy z dalšího zpomalení americké ekonomiky. Určitý vliv má ale i zvýšená regulace, která banky nutí držet větší objem kapitálu na účtech. Banky se mají tímto způsobem chránit před dopady případné další finanční krize. Při té minulé, která svět zasáhla v roce 2008, mnoha bankám musely pomáhat vlády, a tedy daňoví poplatníci.

Banka UBS je jednou z největších evropských obětí globální finanční krize. V roce 2008 nashromáždila tak vysoké ztráty, že jí musela pomoci švýcarská vláda, banka ale i tak byla nucena odepsat desítky miliard franků. Velkou část ztrát banka utrpěla ve Spojených státech, kde se také dostala do konfliktu s tamním správcem daně.