Dcery Českých aerolinií loni ztratily sto milionů

Praha – Výroční zpráva Českých aerolinií (ČSA) přinesla překvapení. Jejich dceřiné firmy podle ní skončily se ztrátou sto milionů korun. V roce 2009 byly přitom tyto společnosti ziskové. Největší propad zaznamenala firma Czech Airlines Handling, která se například stará o odbavení cestujících i letadel, jejíž ztráta dosáhla téměř 80 milionů. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Ztrátové byly i dvě další dcery - Czech Airlines Technics, které se zabývají údržbou a opravami letadel a Holidays Czech Airlines provozující charterové lety. Jejich ztráta dosáhla 44, respektive 28,1 milionu korun. Ani překvapivé výsledky však firmu do pesimismu neuvrhly. „Výsledky roku 2010 naznačují, že činnost Czech Airlines Handling představuje perspektivní oblast podnikání,“ řekl listu jednatel firmy Marek Štolba. Podle něj se společnosti podařilo udržet stávající zákazníky i přilákat na své služby další aerolinky.

Analytik Jan Procházka:   

„Ztráty dceřiných firem nejsou ve výroční zprávě bohužel dostatečně vysvětleny. Ale zejména u handlingu je to pro mě nepochopitelné, že jsou v minusu. Pokud by jejich ztráty pokračovaly, nemají právo na další existenci.“

Českým aerolinkám loni vydělaly jen dvě společnosti, v nichž mají podíl. Devítimilionový zisk vykázala firma Amadeus Marketing CSA, která v česku zastupuje mezinárodní letenkový rezervační systém, a CSA Service fungující hlavně jako personální agentura, která vydělala tři miliony korun. Celkově České aerolinie loni snížily provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy.

Letadlo ČSA
Zdroj: ČT24/CZALPA ČSA

Do dceřiných společností aerolinky vyčlenily provoz letiště, pravidelnou přepravu, chartery, odbavování letadel i cestujících a údržbu strojů. Společnosti by nyní rád na úvěr od komerčních bank odkoupil Český aeroholding, do něhož stát vloží do konce roku 2012 akcie ČSA a Letiště Praha. Cena transakce není známa.