Řecko mírní hrozby agentur: Pro smluvní pohledávky jsou rezervy

Atény – Řecko řeší další varování, které zemi poslala jedna z mezinárodních ratingových agentur. Kvůli bilaterálním dohodám Řecka s menšími státy nyní pohrozila agentura Moody´s, podle které mohou tyto smlouvy Řecko dovést k platební neschopnosti. První zemí, která se na Řecko obrátila s pohledávkami, je Finsko. Helsinky získaly díky bilaterální dohodě peněžní záruky, které teď požadují i další země - Rakousko, Nizozemsko, Slovensko a Slovinsko. Řecká vláda však upozorňuje, že pohledávkám dokáže vyhovět.

„Všichni musíme vzít v úvahu připomínky agentury Moody´s. Chceme řešení, které umožní Finsku hlasovat a účastnit se. Ale hlavní věcí jsou dobré vztahy s eurozónou a nenarušit důvěryhodnost a účinnost tohoto programu,“ sdělil řecký ministr financí Evangelia Venizelos.

Podle agentury Moody´s však nynější výzvy několika zemí směrem k Řecku jasně ukazují, že ochota půjčovat v eurozóně pomalu vyprchává. „Dohoda mezi Řeckem a Finskem, která je sama o sobě malá, nabývá mnohem většího významu. Vyžadování dalších takových dohod by mohlo vést k odložení příští tranše finanční podpory Řecku a vést k jeho platební neschopnosti,“ uvedla agentura.

Evangelos Venizelos
Zdroj: ČT24

Evangelos Venizelos, řecký ministr financí:

„Bylo rozhodnuto, že zářijové půjčky se pokryjí v každém případě. Může ovšem dojít k přechodnému režimu. Připomínám, že v každém případě máme k dispozici 45 miliard eur z prvního programu.“

Řecko už je přitom se současnou známkou Ca pouze jeden stupeň od vyhlášení platební neschopnosti. Podle červencové dohody by měla země příští měsíc dostat z nové úvěrové dohody osm miliard eur. Celkem Atény získají dodatečně 109 miliard eur od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Ministr financí navíc odhaduje, že řecké hospodářství si může letos odepsat až 5 celých 3 desetiny procenta. Nevyloučil proto ani další úsporná opatření. Slabá ekonomika ohrožuje cíl vlády, která usiluje o snížení rozpočtového deficitu na 7,6 procenta hrubého domácího produktu.

Řecko reaguje na zprávy agentury Moody˙s (zdroj: ČT24)

Čína: Eurozóna musí více spolupracovat, jinak zanikne

S varováním pro evropskou ekonomiku nyní přišla také Čína. Tamější náměstkyně ministra zahraničí Fu Jing dnes uvedla, že pokud nezačnou jednotlivé země eurozóny na řešení dluhové krize spolupracovat více než doposud, projekt společné evropské země se může rozpadnout. Čína je ale podle ní potěšena postojem Německa a Francie, protože zástupci těchto dvou zemí se snaží krizi řešit v těsné součinnosti.

„Na Čínu bude mít značný vliv, zda se západní ekonomika dokáže vzpamatovat. Úroveň naší vzájemné provázanosti je značná a škody, které utrpí Západ, neznamenají přínos pro Čínu. Jsme na jedné lodi, hospodářské problémy Západu nás pochopitelně znepokojují. Potěšila nás ale k této záležitosti společná deklarace kancléřky Merkelové a prezidenta Sarkozyho,“ dodala v rozhovoru pro německý časopis.

Německá kancléřka Angela Merkelová a Sarkozy se minulý týden shodli na nutnosti upevnit integraci eurozóny. Sarkozy také navrhl, aby vznikla jedna ekonomická vláda, nicméně myšlenku společných evropských dluhopisů oba státníci zavrhli.