Italské odbory vyhlásily na 6. září generální stávku

Řím – Největší italská odborová ústředna CGIL dnes oznámila, že vyhlásila na 6. září celostátní stávku. Činí tak na protest proti kontroverzním úsporným opatřením, jež kabinet Silvia Berlusconiho schválil 12. srpna. Stávka má trvat osm hodin a budou ji provázet demonstrace po celé zemi. Protestem chce CGIL přimět vládu, aby změnila „špatný a nespravedlivý plán“, proti němuž se v zemi zvedá silný odpor.

V příštích dvou letech mají nová opatření snížit rozpočtový deficit o 45 miliard eur (1,1 bilionu korun), z toho o 20 miliard v příštím roce. Patří do toho vyšší daně a nižší výdaje. Opatření zahrnují i dřívější zvýšení věku odchodu do důchodu u žen pracujících v soukromém sektoru, a to již od roku 2015 místo dříve plánovaného roku 2020. Tento krok má snížit výdaje na důchody.

Kabinet dal opatřením zelenou navzdory silnému odporu představitelů regionálních vlád a místních samospráv. Podle nich jsou nová opatření sociálně nespravedlivá. Vláda tvrdí, že jsou nutná ke stabilizaci ekonomiky, a je připravena diskutovat o tom, jak dosáhnout omezení výdajů a zvýšení příjmů. Odbory chtějí předložit svoje protinávrhy proti úsporným opatřením ve středu na tiskové konferenci.

V současnosti odborová federace CGIL, která je velmi silná v hutnictví, zastupuje pět milionů členů. Dvě další konfederace – CISL a UIL – se ke generální stávce nepřipojí. Podle nich stačí k demonstracím „večery a soboty, pokud to bude potřeba“. Přitom plán úsporných opatření, který musí ještě do poloviny října schválit parlament, je předmětem ostré polemiky jak v řadách pravicové většiny Silvia Berlusconiho, tak v řadách opozice.