Rakouská Volksbanken je nebezpečně blízko znárodnění

Vídeň – Rakouská banka Österreichische Volksbanken je nebezpečně blízko znárodnění. Letos neprošla zátěžovými testy a nyní její pololetní zisk kvůli odpisům investic z Řecka prudce klesl. Banka navíc letos nejspíš nevyplatí ani dividendu. Posílila tak spekulace, že se stane třetí rakouskou bankou, která bude muset být znárodněna. Volksbanken je čtvrtým největším úvěrovým ústavem v zemi.

V první polovině roku klesl čistý zisk banky o 97 procent na 500 tisíc eur. Vzhledem k obtížné ekonomické situaci a pomalému prodeji majetku pak banka varovala, že zřejmě nebude schopná vyplatit za letošní rok dividendu. Původně banka čekala, že v letošním roce vykáže zisk po zdanění více než sto milionů eur. Banka má i přes nepříznivá čísla stále v plánu splatit do konce letošního roku 300 milionů eur ze státní pomoci.

V době finanční krize Rakousko do Volksbanken napumpovalo jednu miliardu eur (24,2 miliardy korun). Získalo za to podíl bez hlasovacích práv avšak s podmínkou, že státní pomoc se přemění na majetek firmy, pokud banka nevyplatí v roce 2011 dividendu. Nyní tedy rakouské ministerstvo financí zvažuje další osud banky, pokud dividendu skutečně nebude schopna vyplatit. Současně však uklidňuje daňové poplatníky tím, že učiní vše, co bude v jejich nejlepším zájmu.

Banka slíbila, že učiní kroky na posílení kapitálu. Jde především o prodej východoevropské divize VBI ruské Sberbank, který oznámila v červenci. Dohoda by měla být dokončena ještě v letošním roce. Rozvahu má posílit také prodej šestiprocentního podílu v Raiffeisen Zentralbank.

Dvě banky už vláda od vypuknutí krize znárodnila

Rakousko v roce 2008 znárodnilo Kommunalkredit, která byla divizí Volksbanken. V roce 2009 pak stát převzal Hypo Alpe Adria, tehdy divizi BayernLB.