Druhé kolo obřího tendru Lesů ČR odstartováno

Hradec Králové – Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zahájil druhé kolo obřího tendru na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Do druhého kola prošlo 62 z 66 přihlášených firem. Nyní mohou lesníci zasílat cenové nabídky. Čas mají do 5. října, kdy se uskuteční veřejně přístupné otevírání obálek s nabídkami. V soutěži jsou všechny významné firmy českého lesnictví v čele s podniky Less & Forest a Wotan Forest.

Smlouvy by Lesy ČR rády uzavřely v průběhu letošního listopadu. Při zahájení tendru podnik předpokládal, že podání cenových nabídek se odehraje již na konci srpna a uzavření smluv přijde na řadu na konci října.

Lesnické firmy soutěží o kontrakty na 117 územních jednotkách. Firmy mohly podat žádosti o účast na libovolném počtu jednotek. Celkem podaly 4 132 přihlášek. O každou část veřejné zakázky se v průměru uchází 33 subjektů. Nejdůležitějším kritériem zakázky je nejnižší cena.

Zpozdí se podepisování smluv i letos?

Podle serveru Aktuálně.cz soutěži – tak jako v loňském roce – hrozí zpoždění. Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný tvrdí, že podpisům smluv hrozí zpoždění nejméně měsíc a tři týdny. Aby se totiž mohly začátkem roku 2012 pětileté komplexní práce v lesích rozjet, muselo by prý být druhé kolo soutěže zahájeno, kvůli různým zákonným a odvolacím lhůtám, na den přesně 4. července. Mluvčí LČR Zbyněk Boublík ale strach z lhůty nemá.

Na konci loňského prosince Lesy ČR neměly s firmami podepsány smlouvy na třech čtvrtinách jednotek. Hlavní část smluv podepsaly až v lednu a únoru a dřevozpracující firmy tvrdily, že kvůli tomu je na trhu málo dřeva a musejí propouštět.

Firmy soutěží o zakázky za bezmála osm miliard

Odhadovaná hodnota lesních prací zakázky činí 7,6 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Částka, kterou LČR následně inkasují od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší. Soutěž je postavena na takzvaném senátním systému. Při něm je založen pětiletý cyklus a v každém roce se bude soutěžit na jedné pětině jednotek. Už v nynější soutěži jsou kontrakty rozděleny na jeden rok až pět let.