Eurozóna pomůže těm, co se snaží, hříšníci mají smůlu

Schwerin – Rozpočtoví hříšníci eurozóny, kteří nesnižují rozpočtový deficit, jak se od nich očekává, nemohou spoléhat na pomoc od ostatních členů uskupení. S takovým vzkazem vystoupila německá kancléřka Angela Merkelová na shromáždění ve spolkové zemi Meklenbursko - Přední Pomořansko. Zopakovala také, že Německo nepodporuje emisi dluhopisů za celou eurozónu, jak chtějí především nejzadluženější země.

Naopak solidaritu ostatních zemí mohou podle kancléřky očekávat ti, kteří jsou ochotni se trvale a věrohodně odklonit od cesty vysokých dluhů. Německo má proč do jednání eurozóny mluvit. Je největším členem zóny platící jednotnou měnou, a tudíž nejvíce přispívá na záchranu nejzadluženějších zemí. Z celkového objemu finanční pomoci, kterou eurozóna sestavuje, připadá na Německo asi 40 procent. Se zpomalením tempa růstu německé ekonomiky a s obavami z dalších hospodářských potíží narůstá i neochota mezi lidmi ke společné pomoci přispívat.

Angela Merkelová:

„Ovšem ti, kteří neplní své domácí úkoly, žádnou podporu nedostanou.“

Kancléřka na shromáždění opět odmítla vydávání společných eurodluhopisů. Tím by sice pomohla zemím, jako je Řecko, bylo by to ale na úkor nejstabilnějších zemí, jakými je především Německo. Tomu by téměř jistě vzrostly náklady na obsluhu dluhu v řádu miliard eur ročně. Myšlenku společných dluhopisů už zavrhla například i Francie.

Eura
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Merkelová si na shromáždění neodpustila kritiku opozičních sociálních demokratů (SPD), kteří v Meklenbursku - Předním Pomořansku vládnou spolu se Zelenými. Opozice totiž myšlenku společných dluhopisů podpořila. Snažit se řešit krizi státních dluhů tím, že se dluhy všech zemí dají na jednu hromadu, podle kancléřky odporuje zdravému rozumu.