Výbor věřitelů schválil prodej měřenek OP Prostějov

Prostějov – Po více než ročních průtazích začal před deseti dny fungovat věřitelský výbor Oděvního podniku (OP) a nyní schválil prodej výroby oděvů na míru, takzvaných měřenek, a také dalšího majetku včetně areálů bývalých závodů zkrachovalého OP v Konici a Jeseníku. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. Řízení o úpadku firmy prošlo v posledních měsících změnami. Soudce Kozáka nahradila v květnu soudkyně Čuprová. Bývalého konkurzního správce Jaroslava Svobodu před měsícem a půl vystřídala usnesením soudu Horská.

Podle výboru a insolvenční správkyně OP Miloslavy Horské budou měřenky i nemovitosti prodány ve výběrovém řízení, tedy nikoli v uvažované dražbě a podle Horské bude základním kritériem pro výběr vítěze nejvyšší cenová nabídka.

Podle orientačního harmonogramu prodeje měřenek uloženého v insolvenčním rejstříku by mělo být výběrové řízení vyhlášeno ve středu 1. září. Termín pro podání přihlášek skončí s posledním zářijovým dnem. Vítěznou nabídku by správce a věřitelský výbor měli vybrat do 30. listopadu.

Hodnota OP činí zhruba 1,1 miliardy korun

Podle znaleckého posudku je hodnota OP zhruba 1,1 miliardy Kč. Experti se však shodují, že odkladem prodeje se jeho hodnota stále snižuje. Ve své zprávě předložené u soudu charakterizovala insolvenční správkyně další správu movitého i nemovitého majetku OP jako „tíživou“.

OP loni v srpnu ukončil sériovou výrobu, nyní šije jen obleky na míru (měřenky). Horská nedávno potvrdila, že chce zachovat zbývající provoz závodu, kterým je výroba právě měřenek. Jejím ukončením by vznikla ztráta asi 16,5 milionu korun, uvedla. Obleky z OP se nyní prodávají v 11 prodejnách podniku.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí, nyní je to několik set.