Sněmovní výbor navrhl změny v sociální reformě, K9 souhlasí

Praha – Sociální výbor po dnešní ranní schůzce oznámil, že požaduje změny v předloze sociální reformy, kterou se dnes má zabývat Poslanecká sněmovna. Členové výboru nejvíce kritizují tzv. karty sociálních systémů pro vybírání dávek. Karta by podle nich neměla být povinná, ale dobrovolná. Sociálnímu výboru se nelíbí ani návrh na vyplácení příspěvku pro postižené pouze poskytovatelům sociálních služeb, například obcím. Pozměňovací návrh výboru počítá s tím, že dávky by měly být vázány na konkrétní službu. Koalice reformu i se změnami podpoří.

Poslanci výboru také chtějí změnit například výši příspěvku na automobil pro postižené. Měl by být 200 tisíc korun na deset let místo 100 tisíc korun na pět let. Nové podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení by neměly platit pro seniory nad 70 let místo původně navrhovaných 75 let. Mezi možné změny se dostal i návrh, podle kterého člověk, který zneužije dávku v hmotné nouzi, o ni bude moci znovu žádat až po třech měsících.

Sociální reformy, které čeká ve sněmovně druhé čtení, koaliční strany ve sněmovně nakonec podpoří, a to i se změnami, které navrhl sněmovní sociální výbor. Po jednání K9 to uvedl premiér Petr Nečas. Ještě před reformami však ve sněmovně nejprve dojde na hlasování o vydání poslanců Jaroslava Škárky a Víta Bárty (VV) k trestnímu stíhání.