Pražské domácnosti ušetří na elektřině, za plyn si připlatí

Praha – Zákazníci Pražské energetiky (PRE) se základním tarifem na odběr elektřiny budou během září a října odebírat energii levněji. Desetiprocentní sleva silové elektřiny se týká pražských domácností a podnikatelů. Domácnosti si ale v Praze a okolí od října připlatí za plyn. Lidé na vyšší cenu plynu reagují nákupem úspornějších spotřebičů a zateplováním domů a bytů. Trend se projevuje už několik let a má pokračovat. Příznivější zprávy má pro zákazníky společnost RWE Transgas. Ta domácnostem ve čtvrtém čtvrtletí ceny plynu měnit nebude. Ceny plynu zřejmě na konci roku ponechá na stejné úrovni i společnost E.ON. Pražská plynárenská naopak ceny od října zvýší.

Domácnost, která plyn využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si připlatí měsíčně 87 korun, což je téměř o pět procent více. „Důvodem zvýšení ceny jsou dlouhodobě nepříznivé ceny ropných derivátů na světových trzích, které negativně ovlivňují nákupní ceny zemního plynu,“ řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Přestože cena ropy v posledních dnech klesá, společnosti se orientují podle její výše před půl rokem. Negativní dopad má také nejistý vývoj světové ekonomiky.

Milan Kajtman, analytik, odborník na zemní plyn:

„Když se podíváte na základní parametry, to je vývoj ceny ropy, vývoj koruny, geopolitickou situaci ve světě, tak atributy naznačují, že cena plynu půjde nahoru. Pražská plynárenská podle mě nechtěla čekat, co udělají ostatní.“

„V posledních letech společnost zpravidla držela cenu plynu na stabilní úrovni nebo ji snižovala a ke zvyšování cen přistoupila až ve druhé polovině tohoto roku,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Zákazníkům nad 65 let poskytuje firma zvýhodněné tarify.

RWE s cenami nehýbe

„Pro zákazníky RWE se ceny zemního plynu k 1. říjnu 2011 nemění,“ uvedl mluvčí firmy Martin Chalupský. „Nekoncentrujeme se na kvartální systém nastavování ceny zemního plynu. Na plně konkurenčním trhu je stanovování ceny i věcí taktiky,“ dodal.

I tak si už zákazníci od začátku roku za plyn připlatili v řádech stokorun. V červnu zdražily až o deset procent. Teď by podle analytiků mohly postupovat mírněji. „Já se domnívám, že se k tomu ostatní firmy nebudou moc výrazněji připojovat. Velkou roli tam ovšem hraje blížící se zima a obava distributorů, že ta cena komodity by mohla nějakým způsobem ustřelit nahoru, což se v minulosti několikrát stalo,“ konstatoval analytik Jan Procházka.

PRE odmění své věrné a zlevní elektřinu

„Rozhodli jsme se Pražany odměnit a poděkovat jim za jejich věrnost. Za měsíce září a říjen jim poskytneme slevu deset procent z ceny silové elektřiny. Ušetří tak přes půl milionu pražských domácností,“ uvedl předseda dozorčí rady PRE Petr Hulinský. Sleva se netýká zákazníků PRE, kteří mají předplacený jiný než základní tarif jako například Komfort+Garant nebo Komfort+Bonus. 

Silová elektřina tvoří zhruba necelou polovinu celkové ceny. Druhou část ceny tvoří takzvaná regulovaná cena elektřiny, která zahrnuje například příspěvek na obnovitelné zdroje či poplatek za přenos elektřiny. 

PRE bojuje o zákazníky - odcházejí k menším firmám

PRE svým odběratelům nabízí i další desetiprocentní slevu silové elektřiny na listopad a prosinec, když se zaváží k odběru elektřiny od PRE do konce roku 2013. V těchto dnech klienti obdrží nabídky s dodatkem smlouvy do poštovních schránek. Při uzavření těchto dodatků dostanou domácnosti jednorázovou odměnu 1 200 korun. Malí podnikatelé získají    2 400 korun a velcí podnikatelé 3 600 korun. Navíc se tito zájemci dostanou do slosování o 60 nových elektrokol v hodnotě 40 000 korun. 

Česká energetika
Zdroj: ČT24

Podle obchodního ředitele Alexandera Slobody je kampaň zaměřená zejména na udržení současných zákazníků. PRE totiž během posledních dvou let ztratila mnoho klientů, kteří odešli k menším firmám. Se stejnými problémy se potýkají také další velcí hráči jako ČEZ či E.ON.