Personální agentury? To bude další tunýlek, říká ekonom

Praha – Vláda v rámci svých sociálních reforem připravila mnoho kontroverzních novinek. Jednou z nich je to, že práci mají nyní namísto úřadů práce zprostředkovávat také soukromé personální agentury. Nový systém bude stát stovky milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka je ale cílem předloh zjednodušení a zefektivnění sociální ochrany, menší administrativa a větší vstřícnost klientům.

„Že by se tímto celkově něco ušetřilo nebo ten systém byl alespoň fifty-fifty, jak tvrdí ministerstvo, to se mi nechce věřit,“ varuje ekonom VŠE v Praze Petr Bartoň. „Pět tisíc za jednoho člověka, to je tučná odměna,“ dodává.

Předloha umožňuje převést zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Ty získají za každého uchazeče 5 000 korun, za jeho umístění 1 250 korun. Pokud uchazeč vydrží v zaměstnání alespoň šest měsíců se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura ještě dalších 500 korun. „Mluvit o vyhazování peněz je nesmysl,“ tvrdí Drábek. Zpřesňuje se podle něho jen současný stav.

„Jedná se o plíživou privatizaci funkcí úřadu práce, která zatíží i státní rozpočet,“ komentuje to ale Dana Váhalová, členka výboru pro sociální politiku za ČSSD.

Produkovat nezaměstnané a protočit příspěvek

Podle ekonoma Bartoně ale novinka povede k vytváření nezaměstnaných, nikoliv k žádoucímu opaku. „Pokud někomu budete platit za to, že se bude starat o nezaměstnané, tak bude jeho motivací nezaměstnané produkovat,“ říká. „Bojím se, že lidé, kteří by nebyli nezaměstnaní, se stanou formálně nezaměstnanými jen proto, aby agentura mohla protočit pětitisícový příspěvek,“ vysvětluje Bartoň.

Odpůrcům návrhu vadí také to, že agentura dostane peníze, i když sežene práci pouze části uchazečů. Jaká budou přesná čísla, ale teprve stanoví smlouva. To může vést k situaci, kdy agentury nebudou mít motivaci k tomu, aby opravdu našli nezaměstnaným práci.

Potenciál na zneužívání takového systému je podle Bartoně obrovský. „Ďábel bude schovaný v detailu smluv, které budou,“ upozorňuje. „Myslím že to bude další tunýlek,“ dodal ekonom.

Novela zákona se nelíbí ani odborům. Ty spočítaly, že činnost agentur vyjde stát čtyřikrát dráž než současná praxe úřadů práce. Novelu zákona dnes pustili poslanci už do třetího čtení. Pokud ji nakonec parlament schválí a prezident podepíše, měla by péče o nezaměstnané přejít pod personální agentury od začátku příštího roku.

Vláda proti firmám, které nelegálně zaměstnávají cizince

Vláda dále chystá novelu, podle které mají firmy, které nelegálně zaměstnávají cizince, v budoucnu přijít o veřejné zakázky či státní dotace. Hrozit jim má i pokuta až pět milionů korun. Vyplývá to z novely zákona o zaměstnanosti, kterou dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Před dalším kolem schvalování novelu projedná sněmovní sociální výbor, má na to z rozhodnutí dolní komory deset dní.

O přednostní projednání požádal poslance ministr práce a sociálních věcí Drábek. Zdůvodnil to tím, že novela měla už k letošnímu 20. červenci převést do českého právního řádu příslušnou evropskou směrnici. Proti návrhu na schválení novely hned v prvním čtení se postavila opozice.

Novela počítá také s tím, že firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci. Drábek také uvedl, že jeho úřad povede evidenci firem, kterým byla uložena pokuta za zaměstnávání cizinců bez povolení k pobytu. Nová opatření zatíží státní rozpočet dvěma miliony až 2,7 milionu korun. Za ně bude vytvořena evidence zaměstnavatelů, kteří byli za nelegální poskytování práce potrestáni.