Krize se pomalu plíží k situaci z roku 2008, Brusel potřebuje vyšší pravomoce

Brusel – Situace v Evropě sice není tak vážná jako v letech 2008 a 2009, nicméně problém likvidity a důvěry pozvolna míří tímto směrem. V rozhovoru pro belgický list La Libre Belgique se takto vyjádřil jeden z členů bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) a guvernér belgické národní banky Luc Coene. Vzhledem k situaci je tak podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla nevyhnutelné, aby bruselské instituce získaly širší pravomoci v hospodářské a finanční oblasti, a proto unie potřebuje novou smlouvu. Změna smlouvy je prý nutná, „i když víme, jak je změna smlouvy složitá“.

Hlavním problémem Evropy je nyní likvidita. Ta komplikuje i situaci některých belgických bank, které nyní podstupují restrukturalizaci nařízenou Evropskou komisí. Jde například o belgickou finanční skupinu KBC, tedy vlastníka ČSOB, nebo další skupinu DEXIA. „Samozřejmě okolnosti na trzích nejsou příliš příznivé. Bere to (provádění restrukturalizace) více času a je to složitější,“ dodal. Podotkl ale, že poslední výsledky obou institucí jsou pozitivní.

Luc Coene:

„Banky znovu ztratily důvěru a půjčují si tak méně navzájem. Situace není tak špatná jako v letech 2008 až 2009, ale můžete vidět, že jde krok za krokem tímto směrem.“

Od problémů s likviditou k insolvenci jen krůček

Žhavým evropským tématem je nyní i rekapitalizace evropských bank. Po ní volala nová šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Ta si před několika dny vysloužila kritiku některých evropských činitelů, když řekla, že by měly evropské banky povinně zvýšit kapitál. Brusel tvrdí, že to není třeba, navíc nedávné zátěžové zkoušky už prý podaly představu o tom, jak na tom banky jsou. Z celkem 91 bank, které byly testovány, jich neuspěla desetina.

Banky mají v současnosti problémy s likviditou, tvrdí Coene. Takové potíže mohou vést až k insolvenci. „Viděli jsme to v roce 2008. Proto je třeba, aby se urychleně vyřešil řecký problém,“ podotkl. Šéf belgické banky však věří, že se na finanční trhy vrátí během září klid. Budou totiž zaváděna opatření přijatá kvůli záchraně Řecka.

Změna smlouvy? Další lisabonská anabáze

Evropská unie nyní funguje na základě Lisabonské smlouvy, která vstoupila v platnost roku 2009. Jejímu přijetí předcházela léta složitých vyjednávání, která následovala poté, co Francouzi a Nizozemci v roce 2005 v referendech odmítli návrh evropské ústavy.