Ministerstvo znovu zahájí dotační program na patenty

Praha – Česko obohatilo svět o několik významných vynálezů. Jedná se například o bleskosvod, kontaktní čočky, kostku cukru nebo nanovlákno. Dobré nápady podporují tuzemskou konkurenceschopnost, jenže jejich patentování si nemůže dovolit každý. Od září tak ministerstvo průmyslu a obchodu znovu otevřelo program Inovace. Podle něho mohou podnikatelé peníze na ochranu svých nápadů a vynálezů získat z evropských dotací. V rámci obnoveného programu by ČR mohla využít až 50 milionů korun.

Průměrný český patent za dobu trvání deseti let o průměrném počtu nároků může stát několik tisíc korun. V případě evropského patentu se může částka vyšplhat až k milionu. Proto ministerstvo průmyslu přišlo se speciálním programem, který má malým a středním podnikům, univerzitám, výzkumným ústavům i jednotlivcům dát šanci čerpat na ochranu průmyslových práv peníze z unie. „Cílem je, aby čeští podnikatelé a české firmy maximálně využili evropské dotace a využili je k inovaci ve svých firmách,“ informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Celkovou cenu patentování lze rozdělit do několika položek. Kromě správních poplatků musí žadatel platit udržovací nebo patentové zástupce a v případě zahraničních patentů i překlady. Počítat se musí i s poplatky na vymáhání evropských práv. Dotační program by měl žadatelům pomoct prosadit se právě v zahraničí. Počítat přitom mohou s podporou v rozmezí 40 tisíc až 1 milionu. Podle Vlčka se firmy vesměs ucházejí o podporu v řádu statisíců. Nejčastějšími žadateli jsou firmy z oblasti výzkumu, farmaceutiky, zdravotnictví či strojírenství.