Nové návrhy stále mění zákon o veřejných zakázkách

Praha - Zákon o veřejných zakázkách, který představuje jednu z vládních priorit, se začíná rozpadat. Ve sněmovně sice prošel prvním čtením hladce, teď se ale objevuje čím dál více návrhů na změny. Nový zákon počítal třeba s účastí nejméně tří zájemců o zakázku, jinak by soutěž skončila. Neoficiální dokument ministerstva, který má Česká televize k dispozici, ale podmínky mírní. Podle nových návrhů postačí totiž uchazeči dva.

„Každé výběrové řízení má být otevřeno co nejvíce soutěžitelům. Na druhou stranu je také potřeba chránit zadavatele, aby nemusel neustále rušit výběrová řízení jenom proto, že se mu dostatek soutěžitelů nehlásí,“ podotkla vicepremiérka pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake. Zákon také sliboval úplné zveřejnění uzavřených smluv. Nová poznámka mluví o výjimce. Nezveřejňovat ty údaje, které chrání data a informace. Jenže jaké přesně, není podle právníků jasné a vsuvka dává firmám prostor odvolávat se na obchodní tajemství.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

„Pokud by to mělo vést zase k tomu stavu, že by každý mohl říct, toto je předmětem mého obchodní tajemství a veřejnost se o tom nesmí dozvědět, tak by to asi nebylo dobré,“ řekl advokát a člen Platformy pro transparentní veřejné zakázky Daniel Weinhold. Zmizet by měl také dohled antimonopolního úřadu nad zakázkami běžného rozsahu. Ty přitom ze všech zakázek v zemi tvoří celou polovinu - 300 miliard korun ročně.

Všichni aktéři se shodují na jediném, že bude debata nad detaily náročná. Její první kolo začne už v pondělí, kdy se sejdou nad zákonem experti i politici. Poslanci by ho ve výborech měli projednávat ještě v září. Slibují ale, že zákon chtějí dotáhnout do konce co nejdřív.