ČEZ opět pod drobnohledem Evropské komise

Praha/Brusel - Evropská komise bude ještě důkladněji hlídat tuzemského energetického giganta ČEZ. Kvůli podezření, že brání konkurenci ve vstupu na velkoobchodní trh s energií, už komise rozšířila stávající vyšetřování. Tvrdí to Lidové noviny s odvoláním na dotazníky, kterými komisaři zjišťují, jak se na situaci dívají ostatní hráči na trhu. Nově a podrobněji odborníci prověří období mezi roky 2005 a 2007. ČEZ informaci popírá a tvrdí, že vyšetřování se dál točí jen okolo jeho sporu s firmou Czech Coal.

ČEZ se nejspíš znovu dostal pod drobnohled Evropské komise. Tentokrát ho komisaři neprověřují vpádem do sídla skupiny, ale zaměřují se na názory jeho konkurentů. Převzetí dotazníků přiznali čtyři konkurenti energetické skupiny. „Komise má důvod se domnívat, že ČEZ mohl být jednostranně nebo ve spolupráci s ostatními podniky, zapojen do řady obchodních praktik, které mohly vést k závažnému narušení hospodářské soutěže,“ stojí v jednom z dotazníků.

Mluvčí pražského zastoupení Evropské komise Martin Stašek:

„Evropská komise zahájila formální antimonopolní řízení, aby vyšetřila, zda ČEZ zneužil svého dominantního postavení na českém trhu s elektřinou. Zejména tím, že by bránil vstupu konkurentů na trh.“

Komisaři chtějí prověřit především období od ledna 2005 do prosince 2007. Jde o etapu, než se stala hlavním obchodním místem pražská energetická burza.

Už v polovině července přitom energetická skupina ČEZ oznámila, že komise zúžila rozsah vyšetřování jen na údajné blokování kapacit v přenosové síti tak, aby nemohla vlastní uhelnou elektrárnu na severu Čech postavit konkurenční skupina Czech Coal. „Dotazy na obchodní údaje z poslední doby mají komisi zřejmě posloužit k definici relevantního trhu,“ tvrdí mluvčí ČEZ Eva Nováková. Jde tedy o zjištění, zda se velkoobchodní cena elektřiny vytváří na jednotném evropském trhu, jak tvrdí gigant, nebo vzniká na trhu českém, jak uvádějí někteří jeho konkurenti.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Vše prý odstartoval konkurenční Czech Coal

Poprvé začala Evropská komise ČEZ vyšetřovat v roce 2009, když podnikla neohlášenou razii v sídle skupiny. Společnost tvrdí, že za jeho problémy s Bruselem stojí stížnost konkurenční společnosti Czech Coal. Vztahy obou energetických skupin jsou dlouhodobě napjaté.