Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 105 miliad

Praha – Rozpočet na rok 2012 počítá se schodkem 105 miliard korun. Oproti letošku ho tak vláda chce srazit o třicet miliard. Výdaje dosáhnou 1 189 miliard, příjmy potom 1 084 miliard korun. Ve středu ho začne projednávat vláda, stihnout to musí během září.

Definitivní podobu hospodaření státu na příští rok musí vláda projednat a odsouhlasit během září. Poté jej musí schválit Poslanecká sněmovna. Návrh ministerstva financí zohledňuje i zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty v příštím roce z deseti na čtrnáct procent. V pátek šéf českých financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl, že kvůli schváleným rámcům rozpočtu už není možné jeho základní parametry měnit. Objem prostředků pro jednotlivé ministry je podle něj ale věcí další politické diskuse ve vládě.

Miroslav Kalousek:

„Tam může dojít k víceméně libovolným posunům, ale vždy to nesmí znamenat větší výdaje z celkového státního rozpočtu.“

Základní parametry rozpočtu kabinet odhlasoval už v červenci. Resort financí počítal s příjmy 985 miliard korun a s výdaji 1 090 miliard korun. Stomiliardové zvýšení příjmů i výdajů proti červencové podobě základních rozpočtových parametrů ministerstvo financí v důvodové zprávě vysvětluje především zapojením příjmů z rozpočtu Evropské unie, Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru a dalších příjmů v celkové výši 101,5 miliardy na financování společných programů. Návrh také počítá s tím, že se daňové příjmy sníží o 3,6 miliardy „na základě zohlednění aktuálně dostupných informací“.

Příští rok se deficit rozpočtu sníží o 30 miliard

Nakonec tedy při srovnání s letošním rozpočtem příjmy toho budoucího vzrůstají o 2,7 procenta, tedy 29 miliard korun, a výdaje meziročně klesají o desetinu procenta, tedy asi o miliardu. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.

Státní dluh podle ministerstva dosáhne na konci příštího roku 1 580 miliard korun, což je o sedm procent, tedy o 102,7 miliardy více, než státní dluh na konci roku letošního. Podíl státního dluhu bude tedy na konci příštího roku 40,5 procenta hrubého domácího produktu.