Veletrh v Paříži ovládla jablonecká bižuterie

Líšný (Jablonecko) – Výrobci tradiční jablonecké bižuterie se představili na prestižním veletrhu šperků a módních doplňků Eclat de Mode v Paříži. Skleněné náhrdelníky, náramky, náušnice nebo třeba brože se na Jablonecku vyrábí už od 18. století. Své stánky na veletrhu zde měly i firmy sdružené ve Svazu výrobců skla a bižuterie. Na účast jim přispěla agentura CzechTrade, příspěvek se pohyboval až ve výši 120 tisíc korun na jednoho vystavovatele.

Největší účast na zmíněné akci měla firma Liglass z Líšného u Železného Brodu. Ta už přes půl století vyrábí ručně vinuté skleněné perly. „Letošní kolekci jsme pojali ve znamení barevných trendů podzimu. Vsadili jsme na zlaté a hnědé tóny v kombinaci s červenou, dále modro-šedé variace a úplnou novinkou jsou šperky z tmavomodrého kobaltu,“ podotkla návrhářka společnosti Liglass Michaela Möllerová. Navíc firma představila i exkluzivní řadu stříbrných šperků.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

V Paříži se sešly stovky vystavovatelů z jednačtyřiceti zemí. Zájem o českou bižuterii projevily firmy z Anglie, Francie, Itálie i Kanady. Ve světě zůstává jablonecká bižuterie stále pojmem, i když její pozicí otřásl rozpad skupiny Jablonex Group. Ta ještě před dvěma lety patřila k největším výrobcům a vývozcům bižuterie na světě.

Pro menší podnikatele v regionu zajišťovala firma odbyt produkce a také některé úpravy a komponenty. Vyvážela do devadesáti zemí. Když v polovině roku 2009 akcionáři rozhodli o likvidaci skupiny, vážně tím ohrozili existenci celého odvětví v regionu a práci pro tisíce lidí. Malé a střední bižuterní podniky to donutilo se spojit a bojovat za vlastní záchranu společně.