Francouzský senát rozhodne o další finanční pomoci Řecku

Paříž - Poté, co rozpočtový dodatek pojednávající o finanční pomoci Řecku, ve středu bez problémů schválili francouzští poslanci, stejný scénář čeká dnes pravděpodobně i horní komoru parlamentu. Francie se tak nejspíš stane první zemí eurozóny, která oficiálně potvrdí záchranný plán pro zadluženou zemi. Napříč Evropou ale začíná sílit názor, že pro Řecko je už jediným možným řešením státní bankrot.

Koncem července se eurozóna dohodla na poskytnutí dalších 109 miliard eur pro Řecko. Z toho má Francie do Athén poslat do roku 2014 zhruba patnáct miliard. Rozpočtový dodatek dnes projedná horní komora francouzského parlamentu a očekává se, že Francie dodatek schválí a stane se první zemí, která oficiálně potvrdí záchranný plán pro zadlužené Řecko.

Čím dál více se ale hlasitě ozývají názory, že by pomoc měla ustát a Řecko mělo vyhlásit bankrot. Trpělivost dochází Nizozemsku a taky dosud největšímu zastánci řecké záchrany Německu. I jeho politici už připouštějí možnost vyloučit Řecko z eurozóny, aby předešli krachu společné měny.

Angela Merkelová, německá kancléřka

"Historie nám říká, že země, které mají stejnou měnu proti sobě nikdy neválčí. Euro je prostě mnohem, mnohem víc, než obyčejná měna

Podle Euroskeptiků je Řecko jen spouštěčem krize eurozóny a ta by se podle nich měla rozpadnout. Třeba Finsko se už oproti Francii rozhodlo další záchranný balík zablokovat. Předlužené státy by podle něj měly z měnové unie odejít.

Francie rozhodne o další pomoci Řecku (zdroj: ČT24)