Česká ekonomika rostla pomaleji, než se čekalo

Praha – Po neradostných zprávách z eurozóny zní varovný signál i z tuzemské ekonomiky. Přestože na začátku roku nabrala slibné tempo, v poslední čtvrtině roku skoro nerostla. Firmám chybějí zakázky, a nevytvářejí proto nová místa. Ve druhém čtvrtletí totiž česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,2 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad s tím, že hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává zahraniční obchod.

Statistický úřad sice upozorňuje, že český hrubý domácí produkt nepřetržitě roste již dva roky a oproti poslednímu období poklesu ve 2. čtvrtletí 2009 si už tuzemská ekonomika polepšila o 4,6 procenta, podle analytiků situace však tak růžová není. „Jde o revizi směrem dolů. Je tak definitivně potvrzeno, že česká ekonomika zpomaluje,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Ekonomiku nahoru táhne i nadále zahraniční obchod. Jeho pozitivní příspěvek ale postupně ochabuje. Vývoj HDP naopak negativně ovlivňují výdaje na konečnou spotřebu domácností. Češi si totiž stále hlídají výdaje a šetří. „Lidé v takovéhle situaci odkládají nějaká závažnější finanční rozhodnutí, ale základní příjem je prostě v tom, že lidé mají hluboko do kapsy,“ tvrdí ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Češi méně utrácejí třeba za potraviny nebo benzin. Tuzemské firmy tím ale trpí. Nemají dostatek zakázek, což se odráží na vývoji hospodářství.

„Nijak pozitivní není to, že domácí poptávka je velice slabá. Činí to naši ekonomiku extrémně náchylnou vůči rozmarům globálního počasí, protože v podstatě v tuto chvíli visí na investicích a na zahraničním obchodu,“ upozornil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Pavel Bureš.

Růst českého HDP se nejspíš zastaví

Do budoucna by podle ekonomů mohlo hrozit ještě výraznější zpomalení růstu, recese však zatím nehrozí. „Česká ekonomika může díky situaci v eurozóně přestat růst úplně. Přes zahraniční obchod jsme velice silně propojeni s vnějším světem. A pokud se nebude dařit zahraničním ekonomikám, ihned to pocítíme i my,“ upozornila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Špatně jsou na tom firmy, které jsou stoprocentně závislé na Evropské unii, protože trhy Evropské unie s největší pravděpodobností příliš neporostou,“ upřesňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Největší nebezpečí nyní skýtá hrozba zpomalení německé ekonomiky. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj jí ve své aktualizované prognóze na konec roku předpovídá hospodářský pokles. Právě do Německa přitom směřuje zhruba 60 procent českého exportu a ekonomický cyklus České republiky je s tím německým velmi silně svázán.

HDP v příštím roce? Velká neznámá

„Dnes je opravdu míra nejistoty enormní. Opravdu to, jak se bude vyvíjet ekonomika v příštím roce, je dnes naprosto neodhadnutelné. Jsme schopni říci, že třetí a asi čtvrtý kvartál letošního roku nebudou nijak slavné, je zde celá řada předstihových krátkodobých indikátorů, které na to upozorňují. Ale to, jak se bude vyvíjet ekonomika příští rok, je opravdu velmi složité odhadnout,“ podotkl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.