Těžba dřeva ve státních lesích bude od příštího roku ještě průhlednější

Praha – Nelegální těžbě a ztrátám chce státní podnik Lesy České republiky zabránit tím, že od příštího roku ještě více zpřísní kontrolu těžby dřeva. Podniku pomohou elektronická měřicí zařízení nebo technologie monitorující pohyb strojů. Podle redaktora časopisu ekonom Martina Maříka je však také třeba dohlédnout na finanční toky uvnitř státního podniku.

Od roku 2012 podle generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory podnik rozšíří kontrolní mechanismy, jejichž součástí budou elektronická měřicí zařízení vytěžené hmoty či technologie, které monitorují pohyb těžebních strojů.

Svatopluk Sýkora:

„Všichni kontrolní zaměstnanci Lesů ČR prošli proškolením, posílíme i náklady na kontrolní systém ve finančním plánu od roku 2012. Dochází k nasazení nejen většího počtu vlastních zaměstnanců, ale i nezávislých kontrolorů.“

Nová opatření mají ještě vylepšit už nyní funkční kontrolní systém. S tím je spokojen i ministr zemědělství Ivan Fuksa. Vadí mu pouze, že se zatím nepodařilo prosadit zákaz noční těžby v lesích, což by dál snížilo riziko ztrát dříví. Současný systém však například letos v květnu přispěl k tomu, že byla zjištěna neoprávněná těžba dříví a těžařská firma vykázala nesprávné údaje o množství dříví, což snížilo jeho cenu v neprospěch Lesů ČR. „Vzhledem k tomu, že smluvní partner nezaplatil smluvní pokutu ani nenahradil způsobenou škodu, přistoupily Lesy ČR k čerpání bankovní záruky ve výši téměř osmi milionů korun a odstoupily od smlouvy,“ podotkl Sýkora. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy podnik s touto těžařskou firmou ukončil spolupráci.

Fuksa mluví o nejpoctivějším tendru, odborníci mají ale strach z úniku financí

„Je to nejotevřenější a nejpoctivější tendr, ve kterém nebyl nikdo žádným způsobem diskriminován. Bude to opravdu férová, otevřená a pravděpodobně i velmi tvrdá soutěž, tak jako byla v (předchozím) jednoročním tendru,“ chválí Lesy ČR Fuksa s poukazem na počet účastníků nového tendru.

„To, že zakázky budou průzračné a transparentní, nám slibovali všichni šéfové. (…) Fakt je, že poprvé se účastní Transparency International, a osobně si myslím, že je tady snaha udělat ty tendry průhlednější,“ připouští Mařík. Dodává však, že je třeba kontrolovat i samotný podnik. „Je třeba zprůhlednit i finanční toky uvnitř samotné velké firmy Lesy ČR, kde jsme byli svědky toho, že asi před dvěma, třemi lety vykazovaly Lesy hrubý zisk, tuším, kolem 280 milionů, najednou jsme na desetinásobcích, možná dvacetinásobcích, to jistě není způsobeno jenom tím, že se přece jen trošku zvedly ceny dřeva, je to určitě tím, že se s těmi penězi jinak trochu hýbe, a tahle kontrola ze strany ministerstva vůči státnímu podniku bude nutná,“ tvrdí Mařík.

O vítězích tendru bude jasno v říjnu, novinkou jsou malé tendry

Na konci srpna zahájil podnik druhé kolo obřího tendru na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Vstoupilo do něj 62 z 66 přihlášených firem. V soutěži jsou všechny významné firmy českého lesnictví. Lhůtu pro podání nabídek na lesní práce a prodej dřeva mají firmy do 5. října, kdy se uskuteční veřejně přístupné otevírání obálek s nabídkami. Zakázku získá subjekt s nejnižší nabídnutou cenou. Na uzavírání smluv by mělo dojít v listopadu. Lesnické firmy soutěží o kontrakty na 117 územních jednotkách.

Deset procent objemu těžby bude nově vyhrazeno pro malé tendry, které jsou určeny pro drobné živnostníky a regionální těžaře či zpracovatele dříví. Na každé lesní správě je nyní pro tyto účely vyčleněno zhruba deset procent těžebních možností roku 2012, což představuje přibližně 750 tisíc metrů krychlových dřeva. „V současnosti probíhá na lesních závodech pilotní projekt, v rámci kterého bylo vyčleněno deset prodejních bloků o objemu 3 500 metrů krychlových. Ty budou v září 2011 nabídnuty do prodeje formou elektronických aukcí dříví na portálu LČR. Díky tomuto projektu mohou LČR získat cenné poznatky, které následně zapracují do připravovaných materiálů a postupů,“ komentoval dnes malé tendry předseda dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník.

V lese
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Půlka českých lesů patří státu

Stání podnik Lesy ČR vlastní zhruba polovinu lesů v zemi, tedy přes 1,3 milionu hektarů. Z nich do tendru půjde zhruba 90 procent plochy. Zbývající desetinu lesů státní podnik spravuje prostřednictvím svých pěti lesních závodů. Loni Lesy ČR zvýšily zisk na rekordních 3,13 miliardy korun před zdaněním. Předloni činil 784 milionů korun. V letošní první polovině roku se podniku také dařilo, když vykázal hrubý zisk 3,4 miliardy korun.