Babák: Peníze na dopravu jsou, Kalousek může začít u pokladní správy

Praha – Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných (VV) Michal Babák zopakoval, že při debatě nad státním rozpočtem budou jeho spolustraničtí ministři, především pak šéf dopravy Pavel Dobeš, trvat na navýšení rozpočtu pro své rezorty. V případě jmenovaného rezortu VV trvají na částce kolem deseti miliard navíc jako základ, který má zajistit nutné dostavby a rekonstrukce silnic. Případné odmítnutí vládních kolegů vyčlenit pro Státní fond dopravní infrastruktury více peněz by mohlo vést i k tomu, že rozpočet ve vládě nepodpoří. Podle Babáka lze potřebné peníze přerozdělit například z kapitoly Všeobecné pokladní správy spravované ministerstvem financí.

Vláda dnes podle očekávání přerušila diskusi o návrhu státního rozpočtu na rok 2012. Ministři si na společném jednání snažili vyjasnit, kolik kdo pro svůj rezort může získat, a pokračovat mají příští týden. „Máme výhrady především k dopravě. Pan ministr financí vůči ní vyhlásil takový džihád a v dopravě neustále chybí kolem deseti miliard korun i přesto, že v posledním návrhu vzal přes 12 miliard z kapitoly Všeobecné pokladní správy spravované ministerstvem financí, rozdělil je mezi jiná ministerstva a na dopravu se nedostalo,“ uvedl Babák.

Podle poslance a člena rozpočtového výboru lze pro dopravní fond infrastruktury najít peníze i v rezervách jiných ministerstev. „My si myslíme, že například ministerstvo práce a sociálních věcí by minimálně 6 miliard ve svých rozpočtech taky našlo, například co se týče rekvalifikace nebo přerozdělení dávek,“ dodal.

Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardy korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard. Kromě toho připadne resortu dalších 37 miliard pro státní fond. Dobeš už před několika týdny ve vládě kvůli rozporům mezi koaličními stranami nepodpořil rámcovou podobu rozpočtu. Nyní je možné, že pro rozpočet nezvedne ruku ani v klíčovém hlasování. „My bychom se těm občanům nemohli podívat do očí, protože když spravujeme rezort dopravy a aby se nedaly opravovat žádné silnice, nedaly se dělat žádné objezdy a stálo všechno, tak to bychom mohli ten resort zrušit,“ komentoval Babák.

Ministr financí má na přesvědčování ministrů ještě tři týdny. Do konce září totiž musí rozpočet poslat do sněmovny. Vláda sice ve čtvrtek rozpočet rozjednala, kvůli koaličním sporům o peníze by ho měla definitivně schvalovat až za 14 dní.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)