Smartphony tahají peníze z kapes Evropanů

Helsinky – Prodej chytrých telefonů v západní Evropě stoupl téměř o polovinu. Daří se hlavně iPhonům a telefonům s operačním systémem Android. Naopak Nokia se dál propadá. Uvedla to konzultační společnost IDC.

Hitem zůstávají i nadále smartphony. Jde o chytré telefony s pokročilými funkcemi - přehrají hudbu, připojí se k internetu a nabízí třeba videohovory. Při nejmenším se tato obliba týká iPhonů od firmy Apple a telefonů se systémem Android od Googlu. Ve druhé čtvrtině roku jejich prodej v západní Evropě vzrostl o 48 procent.

Analytik IDC Francisco Jeronimo:

„Chytré telefony nyní dominují západoevropskému trhu s telefony a prodejci se silnější nabídkou v tomto segmentu posilují své pozice.“

Bývalá jednička trhu s telefony Nokia naopak dál klesá na druhou stranu žebříčku. V prodejnosti skončila až na páté pozici. Její podíl na západoevropském trhu se v druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o polovinu na pouhých 11 procent. Finská společnost se tak dál propadla za Samsung, RIM, který vyrábí telefon BlackBerry, a tchajwanskou HTC.

Telefony stále lákají (zdroj: ČT24)

Vzkřísí Microsoft Nokii?

Velké naděje však výrobce z Finska vkládá do nové spolupráce s Microsoftem. Nedávno se totiž rozhodl přestat používat svůj software Symbian a bude nabízet chytré telefony se systémem Windows. První z nich budou na trhu k dostání ještě letos.