V případě zhoršování krize hrozí MMF nedostatek peněz na úvěry

Washington – Mezinárodní měnový fond by mohl mít problémy s nedostatkem peněz, pokud se globální finanční podmínky budou nadále zhoršovat a více zemí bude nuceno požádat fond o pomoc. Vyplývá to z vnitřního dokumentu zaměstnanců fondu, na který se odvolává agentura Reuters. Podle dokumentu může nyní fond bez problémů půjčit 390 miliard dolarů (asi sedm bilionů korun).

Nejhorší scénář zaměstnanců počítá s tím, že by fond mohl potřebovat pro poskytnutí pomoci až 840 miliard dolarů. Proti předchozímu odhadu je tato částka vyšší o více než čtvrtinu. V červnu zaměstnanci fondu odhadovali, že by v nejhorším případě mohla potřeba úvěrů stoupnout na 640 miliard dolarů.

Pokud by politici začali rychle jednat a podařilo se jim vyrovnat s eskalací dluhové krize, nároky na půjčky dosáhnou 360 miliard dolarů. To je fond schopen pokrýt ze svých nynějších zdrojů.

Špatné zprávy o kondici evropských bank byly liché

Šéfka měnového fondu Christine Lagardeová zároveň upozornila, že dřívější zpráva o dokumentu fondu, podle kterého by evropským bankám chybělo až 200 miliard eur, pokud by se správně ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny, je zavádějící. Fond podle ní studii ještě nedokončil.

Christine Lagardeová
Zdroj: ISIFA/EPA/Olivier Hoslet

„Zpráva o 200 miliardách eur byla chybná, toto číslo je předběžné,“ upozornila Lagardeová. Informaci o dokumentu přinesl na počátku měsíce list Financial Times, který se odvolával na zdroje z fondu. Zpráva však okamžitě narazila na tvrdý odpor evropských politiků i centrálních bankéřů, kteří fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů.

Fond v současnosti financuje nákladný program pomoci pro Řecko, Irsko a Portugalsko a zvyšují se obavy, že pomoc budou potřebovat i Itálie a Španělsko. Mluvčí fondu Gerry Rice tento týden uvedl, že pokud by bylo třeba pomoci Itálii, má fond dostatek financí.

Ruku v ruce s eskalací problémů Itálie, jejíž dluh dosahuje 120 procent hrubého domácího produktu, se stále častěji hovoří také o tom, že její případná platební neschopnost by stáhla ke dnu také Francii. Právě té totiž dluží Itálie nejvíce. Francie přitom spolu s Německem patří k hlavním tahounům eurozóny.