Evropské akcie snížily ztráty, banky zůstaly červené

Paříž/Londýn - Západoevropské akcie se postupně zbavily části vysokých ztrát, s nimiž zahajovaly dnešní obchodování. Nejvíce oslabovaly francouzské banky, na které doléhaly spekulace o možném snížení ratingu mezinárodní agenturou Moody's Investors Service. K celkovému zlepšení nálady během dne přispěly americké trhy, které se rychle zbavily počátečních ztrát.

Západoevropské akcie zahájily nový týden poklesem na nejnižší hodnotu za 26 měsíců a německý index DAX se poprvé od července 2009 dostal pod hranici 5 000 bodů. Propad trhů způsobily obavy, zda jsou politici schopni dohodnout se na trvalém řešení dluhové krize v eurozóně, a hrozba bankrotu Řecka. Během dne se ale situace postupně zlepšila.

Panevropský index FTSEurofirst 300 v 17:00 ztrácel asi 2,3 procenta a pohyboval se kolem 895 bodů. V první části obchodování přitom odepisoval až 3,7 procenta a dostal se tak na dvouleté minimum. „V tuto chvíli je to úprk k likviditě. Manažeři fondů jdou za hotovostí, co nejvíce to jen jde,“ poznamenal David Thebault z makléřské společnosti Global Equities.

Akcie zahájily poklesem rovněž ve Spojených státech, který se u hlavních indexů pohyboval kolem jednoho procenta. Během půlhodiny ale indexy velkou část počátečních ztrát smazaly, index Nasdaq Composite byl dokonce v zisku až 0,7 procenta. K růstu mu pomohla mimo jiné zpráva o akvizici společnosti NetLogic Microsystems, kterou přebírá společnost Broadcom. Ta je ochotna zaplatit až o 57 procent víc, než činila poslední cena akcií na burze.

Na evropských trzích pořád nejvíce oslabují banky, ale zdaleka ne všechny. Nejvýraznější propady mají francouzské ústavy, o nichž se předpokládá, že by nejvíce doplatily na vyhlášení platební neschopnosti Řecka. O takové možnosti se přitom v těchto dnech hovoří čím dál více. Akcie francouzské BNP Paribas odepisovaly více než 11 procent, analytici tvrdí, že částečně kvůli expozici banky vůči italským dluhopisům. Jejich výnosy proti předchozímu měsíci totiž výrazně vzrostly.

Nedařilo se ani pražským akciím

Pražská burza se dnes propadla až o pět procent a podobně jako ostatní evropské burzy své ztráty později zmírnila. Hlavní index PX v závěru klesl o 3,73 procenta na 947,1 bodu. O téměř deset procent klesly akcie mediální společnosti CME a o sedm procent akcie těžařské firmy NWR, které spolu s bankovními emisemi nejvíce táhly pražský trh do ztráty. Odpoledne panika mírně ochabla. „Pod vlivem vývoje na západních trzích a také pozastavení obchodování s maďarskými bankami silně ztrácely všechny finanční tituly, přičemž Erste Bank navíc zasáhl plán maďarské vlády na fixaci kurzu forintu pro splátky cizoměnových hypoték. Zhoršující se vyhlídky světové ekonomiky se projevily u cyklických akcií NWR a CME,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie CME ztratily 9,52 procenta na 176,70 koruny, akcie NWR přišly o 6,64 procenta na 150,50 koruny. Cenné papíry Erste Group Bank odepsaly 5,77 procenta na 506 korun a akcie Komerční banky zlevnily o 4,48 procenta na 3200 korun. Podle Adamkoviče finančním titulům na evropských burzách neprospěla ani zpráva, že britské banky budou zřejmě muset do osmi let oddělit investiční a komerční bankovnictví tak, aby případné spekulace neohrozily bankovní systém. Takové opatření by totiž vedlo ke zvýšení jejich provozních nákladů, uvedl. Objem transakcí v systému SPAD pro nejvíce obchodované akcie byl dnes nadprůměrný, převýšil 2,1 miliardy korun. Skoro 800 milionů z toho obstaraly obchody s akciemi energetické firmy ČEZ, které dnes oslabily o 1,58 procenta na 746 korun.

Akcie táhne dolů Řecko 

Za negativní náladou jsou především obavy o budoucnost eurozóny a o některé problémové evropské ekonomiky. Náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis dnes potvrdil, že Řecko má finance na svůj provoz pouze do října a je potřeba, aby získalo další pomoc ze slíbeného balíku od MMF a Evropské unie, jinak bude nuceno vyhlásit úpadek. V pátek se ministři financí eurozóny opět sejdou na dalším zasedání, kde se bude řecká budoucnost projednávat. Vzniklá situace nejvíce působí na finanční společnosti. V čele propadu dnes stojí francouzské banky, u kterých se spekuluje, že by mohlo dojít ke snížení ratingu, protože ve svém majetku vlastní velké množství řeckých dluhopisů.