Centrální bankéři neočekávají recesi světové ekonomiky

Basilej - Růst světové ekonomiky sice zpomaluje, neexistují však žádné známky příchodu celosvětové hospodářské recese. Uvedli to dnes představitelé předních centrálních bank. Dodali, že neplánují žádnou společnou akci na podporu ekonomiky.

„Vůbec nepočítáme s recesí, ale počítáme se zpomalením (hospodářského růstu),“ uvedl šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet na ekonomickém zasedání Banky pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS). Ta bývá označována za „centrální banku centrálních bank“.

Centrální banky mají podle Tricheta „munici k poskytování likvidity“ komerčním bankám v potřebném rozsahu. Trichet rovněž vyzval politiky k rychlé a úplné realizaci dřívějších rozhodnutí, včetně červencové dohody o druhém záchranném balíku pro Řecko. To ovšem zatím kvůli hlubokému hospodářskému propadu neplní podmínky stanovené pro poskytnutí pomoci. „Všechny instituce apelují na řeckou vládu, aby plně splnila své závazky,“ připomněl Trichet.

Obavy z řeckého bankrotu dnes přispěly k poklesu západoevropských akcií na nejnižší úroveň za více než dva roky. Náladu investorů nepodpořilo ani páteční jednání ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny G7, které neposkytlo žádné jasné informace o tom, jak chtějí země podpořit skomírající ekonomický růst.

Na zpomalení hospodářského růstu se podepsaly právě dluhové problémy v Evropě a ve Spojených státech. Jak velké zpomalení světové ekonomice hrozí, je podle ekonomů nyní těžké odhadnout. Situace se neustále vyvíjí a na trzích i v ekonomice panuje značná nervozita.