Pospíšil předloží vládě tři způsoby omezení tajných akcií

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nabídne vládě tři způsoby, jak regulovat anonymní listinné akcie na majitele. Podle Hospodářských novin (HN) chce tak odkrýt majetkové poměry ve firmách ucházejících se o veřejné zakázky. V současné době nelze ověřit, zda jejich majiteli nejsou politici či úředníci, kteří rozhodují o zakázkách, jež tyto podniky pak vyhrávají. Ve hře je úplný zákaz akcií na majitele, vyřazení neprůhledných firem z tendrů či registrace akcií.

„Rozpracovali jsme tři varianty řešení. První je úplný zákaz listinných akcií na majitele. Tam ale upozorňujeme, že když to zakážeme u nás, neznamená to, že to přestane platit jinde v Evropě,“ řekl listu Pospíšil. Jinými slovy je podle něj paušální zákaz v podstatě zbytečný, poněvadž průhledné firmy v Česku pak budou vlastnit neprůhledné firmy z Kypru.

Druhá varianta počítá s tím, že u akciových společností by musela být známá majetková struktura, pokud by vstupovaly do veřejných zakázek. „Anebo by musela být struktura známá u firem podnikajících ve strategických oblastech, které by určil stát, například v energetice či zbrojním průmyslu,“ přiblížil další možnost ministr.

Pospíšilův plán se líbí i TOP 09

Podle listu se tento způsob nejvíce zamlouvá také premiéru Petru Nečasovi. „Jsem pro variantu, která bude odpovídat úpravě v některé vyspělé zemi, jako je Francie, Německo či Švýcarsko. Tedy jde o širší řešení týkající se nejen veřejných zakázek,“ napsal HN předseda vlády.

Plán, aby firmy musely zveřejňovat v obchodním rejstříku všechny své majitele, pokud chtějí dělat byznys se státem, se zamlouvá i TOP 09. „Bylo by ale potřeba, aby takové firmy zároveň předem řekly, kdo budou u veřejných zakázek jejich subdodavatelé. Mohlo by se totiž jinak stát, že čistá firma by peníze z tendru poslala dál těm neprůhledným,“ uvedl předseda ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09).

Projde třetí řešení, přiznávají poslanci

Jak TOP 09, tak občanští demokraté ale podle HN přiznávají, že nakonec asi projde třetí řešení - zaknihování listinných akcií. Tedy, že by i nadále existovaly společnosti, jež by neměly zcela veřejnou strukturu, ale ve Středisku cenných papírů by byli zaregistrováni všichni jejich vlastníci. K tomuto seznamu by pak měla přístup mimo jiné policie. Na tuto variantu budou tlačit především Věci veřejné, které měly ve volebním programu dokonce úplné zrušení anonymních akcií.

Poslanci by o návrzích měli jednat příští týden, sněmovna by o řešení měla rozhodnout ještě letos. Vládní koalice má boj proti zneužívání anonymních akcií mezi svými protikorupčními prioritami, bude se kvůli tomu ještě předělávat novela obchodního a občanského zákoníku