Příjmy z daní jsou v ČR nejnižší z celé Evropské unie

Praha - V České republice představují daně 45,9 procenta příjmů státu, což je nejméně ze zemí Evropské unie či Evropského sdružení volného obchodu. Prakticky ve všech zemích vyspělé Evropy činí daně více než polovinu příjmů státu, jenom v ČR, na Slovensku a Litvě je to méně. Podle deníku E15 to vyplývá z analýzy dopadu ekonomické krize na vládní příjmy a výdaje za minulý rok, kterou zveřejnili evropští statistici.

Podle listu to ovšem neznamená, že by Česká republika spotřebovávala na svůj provoz výrazně méně než jiné státy. Pokud se připočte naopak vysoké sociální pojištění, je ČR v součtu těchto dvou položek příjmů nad státy, jako je Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Portugalsko či Finsko.

Jak deník připomíná, na unikátnost českých daňových příjmů, jež jsou v mezinárodním srovnání považovány za extrémní, upozorňovala už zpráva České bankovní asociace z roku 2009: „Jde o vysoký podíl daně z příjmu právnických osob na celkových daňových příjmech, okrajovou úlohu majetkových daní a rekordně vysoký podíl sociálního pojištění.“

Stát chystá zvýšení DPH

Stát ale chystá zásadní změny. Po přechodných sazbách daně z přidané hodnoty (DPH) v příštím roce 14 a 20 procent se od roku 2013 DPH sjednotí v jedné sazbě 17,5 procenta. Za dva roky také stát od těch, kdo se zapojí do důchodové reformy, dostane na sociálním pojištění místo 28 procent o tři procenta odvodů méně. Daňová reforma též zruší superhrubou mzdu, pro většinu pracujících však návrat k 19procentní dani z hrubé mzdy nebude znamenat výraznou změnu.

Podle E15 se ale kromě důchodové reformy může ještě vše měnit. Naposledy v pátek se premiér Petr Nečas v Hospodářských novinách zmínil, zda „nevrátit do hry zvýšení nepřímých daní“, tedy 19procentní sazbu DPH už od příštího roku, připomíná list.