Spory v německé koalici: Merkelová znovu odmítla bankrot Řecka

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes distancovala od pondělního vyjádření vicekancléře a ministra hospodářství Philippa Röslera, který připustil řízený bankrot zadluženého Řecka, což způsobilo další propad akciových trhů. Merkelová se v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RBB vyslovila pro zabránění nekontrolovatelné platební neschopnosti Řecka za každou cenu a varovala před dalším znejišťováním trhů.

„A proto by měl každý velmi pečlivě vážit svá slova,“ prohlásila Merkelová, aniž by Röslera přímo jmenovala. „Co nepotřebujeme, je neklid na finančních trzích. Nejistoty jsou i beztak dost velké,“ dodala kancléřka.

Do Röslera se pustila i německá opozice, která ho obvinila, že svým vyjádřením přilil dalšího oleje do ohně současné krize v eurozóně. Podle německých médií dnešní kritika Merkelové ukazuje velké rozpory uvnitř berlínské koalice.

Podle poradce německého kabinetu Larse Felda se dá očekávat restrukturalizace řeckého dluhu nejpozději v létě příštího roku, včetně odpisu poloviny závazků. Navíc v německých vládních kruzích přibývají hlasy, které připouštějí odchod Řecka z eurozóny. „Otázka návratu Řecka k drachmě není mezi politiky tabu, ale problém je, jak to udělat. V Maastrichtské smlouvě se nepíše nic o tom, jak nechat Řecko jít. Zkrátka nevíme, jak to udělat,“ míní Lionel Jardin ze společnosti Global Equities.

Řecko a restrukturalizace jeho dluhu (zdroj: ČT24)

Rösler: Řízená insolvence by byla až poslední možností

Rösler ve svém pondělním příspěvku pro deník Die Welt napsal, že kvůli stabilizaci eura „nesmí i krátkodobě existovat žádné zákazy nápadů. K nim se v případě nouze řadí také řízená insolvence Řecka, pokud k ní budou k dispozici nutné nástroje“. Ústřední roli by v tom podle Röslera mohl sehrát Evropský fond finanční stability (EFSF), jehož nové nástroje by mohly zabránit řetězové reakci v eurozóně.

Řecko
Zdroj: ČT24

Kancléřka v reakci na to zdůraznila, že v politice neexistují žádná tabu. Zároveň upozornila, že Evropská unie v tuto chvíli ani nemá žádný mechanismus, který by provedení řízeného bankrotu některého z jejích členů umožňoval.

Ještě v pondělí přitom kancléřčin mluvčí sdělil, že šéfka vlády s názorem svého zástupce souhlasí. Dnes však Merkelová zdůraznila potřebu udržet eurozónu politicky pohromadě a zabránit domino efektu, který by pád Řecka mohl způsobit.

Ve středu se telefonicky spojí Papandreu, Merkelová a Sarkozy

Angela Merkelová, řecký premiér Jorgos Papandreu a francouzský prezident Nicolas Sarkozy svolali na středu telekonferenci. Podle agentury Reuters se takto vyjádřil činitel řecké vlády, který tak potvrdil informaci řecké státní televize NET. Obsah jednání zatím není přesně znám, v posledních dnech nicméně sílí spekulace, že Řecko směřuje k platební neschopnosti.