Komisaři EU hledají spící řecké miliardy

Brusel - Evropská komise vytvořila zvláštní pracovní skupinu, která má Řecku napomoct s prosazováním úsporných reforem a čerpáním peněz z evropských fondů. Hned v počátcích své práce už odborníci komise údajně identifikovali téměř osm miliard eur (v přepočtu zhruba 196 miliard korun) ve „spících fondech“, které by Aténám mohly pomoci s nastartováním ekonomiky. Řecku brání vyplacení těchto peněz nejrůznější administrativní problémy či nedostatečná kvalita projektů.

Už v minulosti se unie rozhodla snížit požadovanou míru řeckého spolufinancování dotovaných projektů z minimálně 15 procent na pouhých pět procent. Až 95 procent peněz na nějaký projekt v Řecku tak může jít z evropských peněz. Ovšem Řecko má potíže s předkládáním projektů nebo jejich zpracováním. Pokud by se tyto problémy vyřešily, mohlo by být pro Řecko uvolněno zhruba 7,7 miliardy eur.

Řecko nedostatečně čerpá evropské peníze

Ve strukturálních fondech unie pro roky 2007 až 2013 bylo pro Řecko celkově vyčleněno přes 20 miliard eur. Z nich zatím bylo vyplaceno jen asi 30 procent. Zbývá stále kolem 14 miliard eur, z toho zmiňovaných 7,7 miliardy se podle představitelů komise nachází ve „spících fondech“.

Eura
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Současně má pracovní skupina s řeckými úřady jednat o tom, v jakých oblastech by partneři mohli Řecku pomoci s prováděním požadovaných reforem. Podpora má být „ryze technická“, například s rozšířením počítačů do státní správy. Mise si klade za cíl mimo jiné zlepšit efektivitu výběru daní nebo práci katastrálních úřadů, zvýšit využívání moderních technologií a propojenost různých sítí.

Pracovní skupina podle Evropské komise není v žádném případě dozorem, nýbrž technickou pomocí expertů. Jejím úkolem je urychlit čerpání peněz z evropských fondů či odstranit některé z problémů, které brzdí rozvoj řecké ekonomiky.

Ve středu se telefonicky spojí Papandreu, Merkelová a Sarkozy

Angela Merkelová, řecký premiér Jorgos Papandreu a francouzský prezident Nicolas Sarkozy svolali na středu telekonferenci. Podle agentury Reuters se takto vyjádřil činitel řecké vlády, který tak potvrdil informaci řecké státní televize NET. Obsah jednání zatím není přesně znám, v posledních dnech nicméně sílí spekulace, že Řecko směřuje k platební neschopnosti.