UBS přišla o 2 miliardy dolarů, policie už má podezřelého

Curych – Švýcarský bankovní gigant UBS ve své struktuře odhalil vysoký únik peněz. Jeden z jejích makléřů připravil instituci o zhruba dvě miliardy dolarů, což je v přepočtu cca 35 miliard korun. Podle agentury Reuters banka uvedla, že její bankéř podváděl pomocí neschválených transakcí. Britská policie v souvislosti s případem již zadržela 31letého muže jménem Kweku Adoboli. Akcie banky po zveřejnění zprávy o neschválených transakcích okamžitě ztratily zhruba devět procent.

Podezřelý muž byl nad ránem zadržen v londýnské finanční čtvrti City. Prozatím není najisto prokázána přímá souvislost s únikem peněz z UBS, avšak několik vyjádření tomu napovídá. Švýcarský list NZZ uvedl, že ztrátu bance způsobil makléř, který pracuje v londýnské divizi UBS a má na starosti obchody s akciemi. Také mluvčí UBS potvrdil, že muž, který je za ztráty zodpovědný, pracoval v londýnské kanceláři. Do třetice pak podle sítě Linkedln je zadržený Adoboli šéf týmu Delta 1 londýnské pobočky UBS.

Jen několik minut opřed otevřením burzovních trhů banka vyjádřila obavu, že aféra může UBS ve třetím čtvrtletí uvrhnout do ztráty. Účty klientů však prý v žádném případě ohroženy nejsou. UBS poslední tři roky pracovala na tom, aby získala zpět důvěru klientů. V roce 2008 se kvůli úvěrové krizi dostala do tak vážných problémů, že ji musela pomoci švýcarská vláda. Zhruba před měsícem banka oznámila, že zruší zhruba 3500 pracovních míst, aby mohla snížit náklady o dvě miliardy franků ročně.

Makléř UBS převáděl neschválené peníze (zdroj: ČT24)

Vyšetřování navíc pokračuje a v akci je bankovní dohled ve Spojených státech, Velké Británii a Švýcarsku. Právě dnes shodou okolností jedná švýcarský parlament o zpřísnění bankovních pravidel. „Chceme zajistit, aby banky uchovávaly dostatečný kapitál pro chvíle nesnází. A tenhle případ je velmi silný argument pro,“ vysvětluje švýcarský poslanec Pirmin Bischof.

Claude Zehnder, analytik finanční společnosti ZKB

"Ohromuje mě, že něco takového je pořád ještě možné. Je jasné, že mají problém s řízením rizika. I když ta částka není úplně závratná, v každém případě to znamená ztrátu důvěry, která na UBS vrhá špatné světlo.

„Banky jsou dneska tak velké, že dvě miliardy dolarů není konec světa. Ale případ ukazuje laxní přístup k interním kontrolám,“ míní hlavní analytik společnosti IG Index David Jones. Ztráta reputace nakonec může švýcarskou banku bolet víc než zmizelý obnos.

Dojde nakonec k regulaci bank?

Investiční banky v celém světě nyní doplácejí na pokles obchodní aktivity, hlavně kvůli potížím se státními dluhy v eurozóně a ve Spojených státech. Nepříznivý vliv má také regulace, jejímž cílem je přinutit banky, aby držely více kapitálu a byly lépe chráněny před budoucími šoky podobným těm z roku 2008.

S podobným problémem, tedy s neschválenými transakcemi svých makléřů, se už v minulosti setkalo více bank. Zhruba před třemi lety připravil asi o pět miliard eur francouzskou banku Société Générale její tehdejší makléř Jérôme Kerviel.