Roman odstoupil z vedení ČEZu, nahradil ho Beneš

Praha – Martin Roman o svém odchodu z čela polostátního elektrárenského gigantu ČEZ uvažoval už zhruba necelý rok. Náhlé zveřejnění jeho záměru ve středu večer však urychlilo celý proces, proto se už dnes dopoledne narychlo sešla dozorčí rada ČEZu a přijala Romanovu rezignaci, jak potvrdil dosavadní šéf dozorčí rady Martin Říman, kterého v čele dozorců právě Roman vystřídal. Předsednictvo představenstva dnes odpoledne jmenovalo nového generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše, který rovněž ve vedení závodů působí.

„Pan Martin Roman dopoledne podal rezignaci a dozorčí rada ji přijala,“ sdělil Říman s tím, že k urychlení dlouhodobého záměru generálního ředitele ČEZu „pomohlo“ náhlé zveřejnění ve středu večer. „Mohu potvrdit, že Martin Roman dlouhodobě uvažoval o tom, že se již v dalším funkčním období nebude o post ucházet. Co je nečekané, je rychlost toho, jak se to dostalo na veřejnost. Tím, že se to nechtěně ocitlo v médiích, tak se dozorčí rada musela narychlo sejít dopoledne. Ano, mohlo to být důstojnější,“ dodal Říman.

„Bohužel o tom asi vědělo více lidí, než mělo, když posléze došlo k úniku informací. Platí pořekadlo, že tady v Česku mohou být na tajemství dva a to je ještě nejlépe, když ten jeden je mrtvý,“ glosoval Říman.

Premiér Petr Nečas: 

„ČEZ potřebuje šéfa, který povede firmu ve všech aspektech výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Od zadávací dokumentace letos, obdržení nabídek příští rok až po zahájení výstavby bude o všem rozhodovat a mít to na starosti.“

Roman nyní stane právě na postu Římana, tedy jako předseda dozorčí rady energetického gigantu. Zdědí tak i dosavadní Římanův úkol, kterým bylo dokončení tendru pro dostavbu Temelína. Říman dodal, že jeho práce v ČEZu tím končí. Hodlá dál působit jako šéf poradců premiéra Petra Nečase. „Očekával jsem, že Roman odejde k únoru 2012. Toto načasování mě překvapilo, ale pak mi došlo, že neměl dobré vztahy s ministrem Kalouskem a bylo mu řečeno, že mu mandát neprodlouží, i když se sám snažil o dva roky prodloužit smlouvu,“ řekl István Léko, šéfredaktor serveru Česká pozice.

Urban: Roman se nemusí za nic stydět, odchod mohl být důstojnější

Za nešťastné považuje zveřejnění Romanova odchodu z ČEZu také předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD). Podle jeho mínění měl odchod ředitele respektované firmy proběhnout více oficiální formou. Martin Roman má prý za sebou sedm let úspěšného vedení firmy s evropským renomé, na což forma jeho odchodu vrhá nepříjemný stín. „Celý ten způsob je trochu divný. Premiér se k tomu v podstatě nevyjádřil a je to určitě škoda, protože tahle firma je dobrou českou firmou, a je škoda, že takovýmito metodami ztrácí kredit,“ uvedl Urban s tím, že ideální formou by bylo veřejné vystoupení premiéra i s odstupujícím šéfem ČEZu.

„Měl vystoupit premiér společně s Martinem Romanem. Proč se to tak prapodivně zveřejnilo v podvečerních médiích, mě překvapilo. Mělo by to být tak, že by pan premiér měl Martinu Romanovi poděkoval za to, že dovedl ČEZ ke špičkám energetických firem v Evropské unii a že zhodnotil majetky státu,“ dodal Urban.

Co mohlo stát za Romanovým odchodem?

1. Kauza Appian Group: Romanův odchod by mohl být spojen s možným angažmá v privatizaci plzeňské Škody Holding 

2. Možná politická roztržka s některými členy ODS kvůli lidem blízkým Martinu Romanovi   

3. Ekotendr 

4. Kauza Temelín - současné vedení prý bylo proti rychlé dostavbě Temelína

Babák: O změnách v čele ČEZu by měla jednat sněmovna

Podle člena sněmovního rozpočtového výboru a poslance Věci veřejných Michala Babáka by plánované změny v klíčové hospodářské funkci měli předem projednávat poslanci. „Myslíme si, že takto důležitý člověk v klíčové pozici, a zejména jeho nástupce, by se měl minimálně rozebírat na půdě rozpočtového výboru vlády,“ uvedl Babák. Proti samotnému Benešovi jako Romanově nástupci však VV jako strana nemají výhrady.

Také se množí spekulace, že jeden z nejznámějších českých manažerů neodešel z vlastní vůle. Třeba premiér kritizoval vedení firmy kvůli chybnému postupu při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Dlouho se taky v médiích propírá, že Roman vlastní část plzeňské Škoda Holding. „Ještě nejsme v zemi, kde by se ten, kdo má právo vykonávat roli vlastníka , mohl cítit překvapen , když se v jeho společnosti  udají personální změny,“ komentoval Miroslav Kalousek.

Kdo je Daniel Beneš?

Jednačtyřicetiletý Beneš vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a Brno Business School při Nottingham Trent University. Začínal ve firmě Bohemiacoal, která obchoduje s pevnými palivy. Tady v letech 1993–1997 pracoval jako vedoucí odbytu. Do roku 2000 byl ředitelem společnosti Hedviga group. Odtud se dostal do čela závodu Tchas, kde působil čtyři roky.

V ČEZu začal pracovat jako ředitel úseku nákupu a v letech 2006 i ředitel divize správy společnosti. Ve funkci výkonného ředitele je od roku 2007. Od září 2009 je místopředsedou dozorčí rady ČEZu Obnovitelné zdroje, od dubna 2010 předsedou dozorčí rady Severočeských dolů, a.s. Od června téhož roku je místopředsedou představenstva ČEZu.

Daniel Beneš
Zdroj: ČT24