Siemens definitivně končí s jadernou energetikou

Berlín – Německý Siemens končí se všemi projekty v jaderné energetice. Firma tak reaguje na změnu politiky německé vlády, uvedl šéf Siemensu Peter Löscher pro časopis Der Spiegel. Německo se totiž po březnové havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě rozhodlo výrobu elektřiny z jádra zastavit a své jaderné elektrárny postupně vyřadit. Siemens ruší i dlouho plánovaný společný podnik s ruským Rosatomem, i když Löscher připouští, že firmy budou spolupracovat v jiných oblastech.

Löscher tvrdí, že v zemi dlouhodobě panoval odpor k atomu. Veřejnost i politická reprezentace tak rozhodnutím s jádrem skoncovat, dala jasně najevo svůj postoj k jaderné energetice. Löscher dodal, že plán Německa zbavit se závislosti na jaderné energetice považuje za „projekt století“. Věří ale, že je možné dosáhnout cíle, který předpokládá, že podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu do roku 2020 dosáhne 35 procent.

Peter Löscher:

„Je to pro nás uzavřená kapitola.“

Firma se s Rosatomem dohodla na spolupráci v roce 2009. Tehdy chtěla naopak ukončit spolupráci s francouzskou Arevou. Zahájení spolupráce ale vázlo kvůli sporu s Francouzi. Poté, co se však přidala krize ve Fukušimě, německá vláda otočila o 180 stupňů a oznámila, že jádro opouští. Všechny německé jaderné elektrárny tak budou odstaveny nejpozději v roce 2022.

Původní plán mezi Němci a Rusy předpokládal, že obě firmy budou pracovat na rozvoji ruské technologie tlakovodních reaktorů PWR (Pressurised Water Reactor). Reaktory vyrobené touto technologií jsou ochlazovány vodou o vysokém tlaku a představovaly by novou generaci jaderných reaktorů, které by konkurovaly reaktorům EPR (European Pressurised Water Reactor) o výkonu 1 650 megawattů, které vyvíjí Areva.

Jaderná elektrárna Fukušima
Zdroj: ČT24

Některá média však už dříve informovala, že Siemens možná od plánu spolupracovat s Rosatomem odstoupí, a to nejen kvůli Fukušimě, ale i kvůli obavám, zda by byl plánovaný projekt životaschopný.