Stravenky Kalouskovi protekly mezi prsty

Praha - Ministerstvo financí prohrálo v boji o zrušení daňového zvýhodnění stravenek. V rozhovoru pro Českou televizi to vůbec poprvé připustil náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS). Proti byly nejen Věci veřejné, ale taky velká část občanských demokratů. Na konci dalších desítek daňových výjimek ale úřad ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) trvá.

Vypadá to, že jedna z nejoblíbenějších zaměstnaneckých výhod nakonec přežije. Resort financí totiž poprvé přiznal, že nemá kvůli odporu Věcí veřejných a části ODS na zrušení daňového zvýhodnění stravenek podporu. Rušení výhody pro stravenky tak bude muset šéf státní kasy z daňové reformy vyškrtnout.

Ladislav Minčič:

„Já sám jsem realista. Realistou je i pan ministr Kalousek. S tím, zda budou, nebo nebudou stravenky i nadále daňově zvýhodněny, nestojí a nepadá daňová reforma.“

Stravenky jsou v Česku vlastně paralelním platidlem. Kalouskova porážka tak udělá radost 1,3 milionu lidí. Více než čtvrtina všech zaměstnanců totiž stravenky dostává. Platit s nimi můžou ve 20 tisících restauracích a obchodech. Celkem se tak v Česku ve stravenkách protočí šestnáct miliard korun. Politici je proto rušit nechtějí.

Reportáž Magdalény Rejžkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Odpor některých politiků k rušení stravenek se ale opírá i o ekonomické důvody. „Ve státním rozpočtu by ubyla zrušením stravenek miliarda korun, čili ta logika toho kroku moc zřejmá není,“ dodává předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Podle propočtů zrušení zvýhodnění stravenek spolu se zrušením superhrubé mzdy bude mít negativní dopad do rozpočtu,“ tvrdí vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Stravenky budou dál podporovat českou ekonomiku, odborářům to ale nestačí

Názory politiků podpírají i ekonomové. „Pokud by ta reforma skončila tím, že zmizí celá řada prolobovaných absurdních výjimek typu režijních jízdenek a přežily by to stravenky, tak to nevidím zdaleka jako prohru,“ vysvětluje analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermeyer.

Ani vynucený ústupek resortu financí ale odboráře od protestů proti reformám neodradí. „Tam je víc věcí. Samozřejmě ty stravenky považujeme za dokonce hloupé rušit, protože to má spíš negativní význam,“ vysvětluje šéf Českomoravské konfederace odborových svazů.

Jeden z oblíbených zaměstnaneckých benefitů - stravenky.
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Stravenkám se sice podařilo Kalouskovi protéct mezi prsty, další desítky daňových výjimek včetně zvýhodnění režijních jízdenek ale hodlá koalice zrušit. Souboj o daňovou reformu začne v Poslanecké sněmovně už toto úterý.