Indická automobilka představila vůz ze zlata

Bombaj (Indie) – Indická automobilová společnost Tata splnila všem milovníků vozů a šperkařských výrobků. Předvedla totiž první pojízdný model s karosérií ze zlata. Jeho cenu vývojáři vyčíslili na 220 milionů rupií, tedy zhruba 83 milionů korun. Pro případné zájemce mají zástupci automobilky špatnou zprávu  - místo služby marnivým řidičům totiž bude „pojízdný šperk“ fungovat jako propagace průmyslu i tradičního indického umění. Předobrazem zlatého modelu je přitom paradoxně model Tato Nano, označovaný jako nejlevnější automobil světa.

Na výrobu auta padlo celkem80 kilogramů22karátového zlata,15 kilogramůstříbra a 10 tisíc drahých kamenů. Na sestavování auta se podílelo 40 domácích klenotníků. Firma Tata chce luxusním vozem oslavit 5 tisíc let šperkařské tradice země, která se pokládá za světovou velmoc a hlavně podpořit uvadající prodeje. „Tohle auto není na prodej. Bude jezdit po světě a propagovat umění indických šperkařů,“ vzkázal manažer automobilky Bhaskar Bhatt.

Tata chce se zlatým autem propagovat hned dvě oblasti svého podnikání. Výrobu automobilů a také síť šperkařství, které firma vlastní. Problémy s odbytem mají nyní hlavně její vozy. Podle expertů z oboru za to může špatná propagace značky a rezignace na bezpečnostní stránku aut. „Vůbec nedělají marketingovou strategii dobře. Tímhle vozem jen matou zákazníky,“ namítá dopravní expert Surjit Arora.

Model Nano začala Tata prodávat v roce 2008 jako nejlevnější vůz na světě. V přepočtu stojí asi 45 tisíc korun. Měl umožnit nemajetným Indům vyměnit motocykl za bezpečnější automobil. Právě s bezpečností ale měly vozy Nano řadu problémů. Nahlášeno bylo i několik nehod, kdy vozy samy vzplanuly. V srpnu se proto prodalo pouze 1200 kusů tohoto modelu.

Indický výrobce představil auto ze zlata (zdroj: ČT24)